„S-au depus ieri de către grupurile parlamentare din Camera Deputaților și Senat ale PSD și ALDE trei proiecte care vizează modificări la Codul penal, codul de procedură penală și codul de procedură civilă, pentru punerea în acord cu deciziile CCR, CEDO și directivele europene. În același timp, prin aceste trei inițiative nu facem decât să normalizăm o viață în România, o viața care trebuie gestionată de niște reguli clare”, a afirmat Florin Iordache, după ședința Comisiei speciale de la Parlament.
Comisia specială pentru legile justiției a decis, joi, reluarea discuțiilor privind modificarea codurilor penale pentru 2 mai, ora 12.00. Până atunci asociațiile de magistrați vor putea face propuneri privind proiectul de lege.
„Să stabilim ce asociații sesizăm, să dăm termen de două săptămâni ca toți cei care vor să vină la dezbateri să facă propuneri. Termenul să fie 2 mai. Pornind de la toate aceste documente, începând cu data de 2 mai să putem începe o dezbatere pe aceste trei inițiative. Toți cei interesați să poată participa și pe de altă parte să depună amendamente. Eu v-aș propune să spuneți pe cine trebuie să invităm. Să invităm din partea CSM, secția judecători și procurori ÎCCJ, PÎCCJ; Asociația Maistraților, Forumul Judecătorilor care ne-a trimis o solicitare, Coaliția românilor, Uniunea Națională a Barourilor, reprezentanți ai mediului academic. Din punctul meu de vedere, trebuie să fim deschiși. Iar ca mod de lucru, începând cu data de 2 mai să începem dezbaterile în Comisie”, le-a propus Florin Iordache, președintele comisiei, colegilor săi.
La dezbaterile din 2 mai au fost invitate și reprezentanți ai catedrelor de drept penal din cadrul marilor universități de drept din întreaga țară.