Iordache îl pune la punct pe Iohannis: Chiar dacă unii citim mai încet, respectarea deciziei CCR este obligatorie
„Președintele este garantul respectării Constituției. Ne plac sau nu ne plac, deciziile CCR trebuie respectate. Ce ar însemna dacă noi, aici, în parlament, după decizia de săptămâna trecută a CCR făceam dezbatere? Nu! Există în acest moment obligativitatea respectării tuturor decizilor constituționale. Putem face o dezbatere, dar nu pe respectarea statului de drept. Modul în care considerăm că anumite decizii care ne plac trebuie respectate și anumite decizii care nu ne plac nu trebuie respectate și facem dezbateri, și tergiversăm, cred că este un atac la statul de drept. Mie mi-a luat mai puțin timp să citesc întreaga motivare a CCR și, repet, în acest moment chiar dacă unii citim mai încet, respectarea este obligatorie și în aceste condiții eu mă aștept ca în această săptămâna președintele să emită decretul”, a declarat Florin Iordache.
El a mai spus că judecătorii CCR au transmis două lucruri: că există conflict și că președintele trebuie să emită decretul.
„Lupta anticorupție continuă, lupta anticorupție nu stă într-un om și independența justiției trebuie să fie, iar respectarea deciziilor CCR sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar și pentru președintele României”, a adăugat Iordache.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a citit motivarea Curții Constituționale referitoare la revocarea Codruței Kovesi, precizând că mai are „un pic” de citit. Șeful statului a anunțat că, la o primă lectură, motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări.
„Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară așa o confuzie în spațiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit, însă citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Două, trei chestiuni aș sublinia, după o primă citire foarte atentă a deciziei și a motivării. Vreau să spun că, în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne poate aduce mai aproape de adevăr. Vom vedea”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu delegația Comisiei de la Veneția
Șeful statului a acuzat Partidul Social Democrat că vrea să limiteze puterile președintelui, precizând că judecătorii Curții Constituționale sunt în aceeași logică.
„Putem să constatăm destul de ușor că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Atenție, un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile președintelui României. De ce? Fiindcă actualul președinte al României are în multe privințe altă părere decât majoritatea pesedistă din parlament. Am văzut această dorință, prima oară când s-a modificat legea ANCOM, a continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată față de situația anterioară a legilor în vigoare. Nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui? E clar că PSD încearcă cu toate mijlocele de care dispune să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR e în aceeași logică, de diminuare a rolului președintelui, în numirea și revocarea unui procuror”, a mai spus Klaus Iohannis.
Social-democrații au susținut, marți, potrivit unui comunicat de presă, că declarațiile președintelui Klaus Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor de judecată.