Iordache merge mai departe. „Mesajul Departamentului de stat ar trebui citit în integralitate. Nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere”
„Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Așa cum ați văzut, noi avem o dezbatere foarte largă și pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. (…) Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, și o dezbatere largă cu toți cei interesați la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.
Florin Iordache a afirmat că modificările adoptate nu aduc atingere independenței justiției, așa cum a transmis Departamentul de Stat SUA.
„(…) nu știu de unde, dar se face referire la legile propuse de Guvern. Față de legile propuse de Guvern, eu și colegii care am semnat inițiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observații și acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut și p ecare le vom face în continuare nu aduc atingere independenței Justiției și, în același timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a spus Iordache.
Parlamentarii vor continua „fără îndoială dezbaterea” privind legile justiției.
„Fără îndoială noi continuăm această dezbatere și vom ține cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a spus deputatul PSD.
Iordache a spus că nu a discutat cu liderii PSD despre mesajul transmis de SUA.
„Nu am discutat cu nimeni. O să discut cu colegii mei într-o pauză după prânz, dar ceea ce este important pentru mine și pentru colegii mei este să ascultăm toate punctele de vedere autorizate. Dacă CSM, care este garantul independenței Justiției, asociațiile profesionale ale magistraților, ne fac observații și ne spun „da, separarea carierei este importantă”, „da, trebuie să nu existe ingerință în numirea și revocarea judecătorilor și procurorilor”, sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificările pe care le-am făcut și pe care le vom face, în niciun caz nu scădem independneța Justiției și lupta împotriva corupției nu va fi diminuată”, a spus Iordache.