Iordache: Nu cred că vor reuși să strângă 233 de colegi în sală. Se grăbesc în a se felicita
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că nu crede că liberalii vor reuși să adune 233 de parlamentari în sală, iar dacă există social-democrați care probabil s-ar gândi să dea votul de învestitură a Guvernului, se vor răzgândi săptămâna viitoare, în urma „prestației PNL”
„Ca să treacă de primul vot, acel vot trebuie să existe. Ca să fie acel guvern, ar trebui să aibă 233 de colegi în sală. Sincer, nu cred că vor reuși să strângă 233 de colegi în sală”, a afirmat Florin Iordache, joi, la Parlament.
Întrebat dacă există șanse ca membri din PSD să voteze pentru învestirea Guvernului Orban, Florin Iordache a răspuns: „Chiar dacă ar fi colegi care și-ar dori să finalizeze mai repede și să învestească acest guvern, prin lista acestui Cabinet, prin această guvernare, prin prestația pe care o vor avea săptămâna viitoare, cred că nici cei care și-ar fi dorit să voteze acest guvern, nu o vor mai face.”
Social-democratul consideră că liberalii se „grăbesc” în a se bucura de succesul învestirii.
„Am văzut că foarte mult dintre cei care sunt propuși, deja se felicitau. S-au grăbit puțin, că înainte de a se felicita, trebuie să treacă de testul din Parlament, și să vedem apoi, dacă trec testul de învestitură.”, a conchis Iordache.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului vor stabili, luni, calendarul pentru învestirea noului Executiv.
Cabinetul Orban are 16 ministere, un vicepremier și un premier în persoana președintelui PNL. Urmează ca miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și ulterior să aibă loc votul de învestitură pentru noul Guvern în Legislativ.
Știrea inițială. „De ce au mai dat jos Guvernul Dăncilă dacă majoritatea măsurilor bune sunt preluate ca proprii măsuri? În perioada următoare, chiar pregătim în oglindă, măsuri PSD, cu preluarea copy-paste. Putem să îi zicem în loc de guvernul Orban, guvernul copy-paste, pentru că au copiat, în programul de guvernare, majoritatea măsurilor noastre”, a afirmat Florin Iordache, joi, la Parlament.
Fostul ministru al Justiției a adăugat că măsurile bune pe care le consideră preluate de Guvernul Orban puteau fi îmbunătățite, fiindcă refacerea lor înseamnă timp pierdut.
„Mă refer la Justiție. Optimizarea condițiilor din instanțe, digitalizarea din instanțe, introducere brățărilor electronice, măsurile pentru o mai rapidă funcționare a proceselor…Dacă deschideți programul PSD și programul copy-paste Orban, veți vedea că le veți regăsi acolo. Eu credeam că pornind de la lucrurile bune care există, spre exemplu, de la coduri, de la legislația care vizează armonizarea cu anumite cerințe europene, putem discuta și îmbunătăți. A lua de la zero și a face acum consultare, fie că discutăm de la Comisia de la Veneția, fie de asociațiile profesionale, până propunem un proiect, iată ajungem în vară, și condițiile sunt la fel de proaste și legile la fel de proaste”, a explicat Iordache.
Acesta a mai spus că a văzut cel puțin trei miniștri care au făcut parte din Guvernul zero al lui Dacian Cioloș și acum sunt transferați în Cabinetul Orban.
„Am văzut în componență cel puțin trei miniștri care au fost și în guvernul zero, în guvernul Cioloș, deci iată, competența de atunci, guvernul zero, se transferă și aici. Sunt foarte multe măsuri care vor aduce atingere cetățeaului, de la măsurile sociale, cele care vizează creșterea punctului de pensie, a salariilor, măsurile care vizează creșterea energiei electrice, sunt apoi, măsuri care vizează comasarea spitalelor. Deci, în loc să ne aștepte o viașă mai buună, să venim cu niște condiții mai bune, constatăm că prin afirmațiile care sunt făcute, la fiecare minister, sunt măsuri care ne aduc înapoi”, a precizat Florin Iordache.
Totodată, social-democratul consideră că există măsuri în programul de guvernare PNL care vor afecta societatea.
„Eu credeam că pornind de la lucrurile bune care există, spre exemplu, de la coduri, de la legislația care vizează armonizarea cu anumite cerințe europene, putem discuta și îmbunătăți. A lua de la zero și a face acum consultare, fie că discutăm de la Comisia de la Veneția, fie de asociațiile profesionale, până propunem un proiect, iată ajungem în vară, și condițiile sunt la fel de proaste și legile la fel de proaste”, a conchis Iordache.
Cabinetul Orban are 16 ministere, un vicepremier și un premier în persoana președintelui PNL. Urmează ca miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și ulterior să aibă loc votul de învestitură pentru noul Guvern în Legislativ.