Prima pagină » Știri politice » Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost declarat COLABORATOR AL SECURITĂȚII

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost declarat COLABORATOR AL SECURITĂȚII

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost declarat COLABORATOR AL SECURITĂȚII
Istoricul Alex Mihai Stoenescu, fostul prim-vicepreședinte al Partidului Noua Generație al lui George Becali, a fost declarat colaborator al Securității de către Curtea de Apel București (CAB), decizia putând fi contestată la instanța supremă.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu, fostul prim-vicepreședinte al Partidului Noua Generație al lui George Becali, a fost declarat colaborator al Securității de către Curtea de Apel București (CAB), decizia putând fi contestată la instanța supremă.

Un judecător al CAB a stabilit, miercuri, că Stoenescu a colaborat cu Securitatea.

Instanța a admis astfel o acțiune a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), introdusă în decembrie 2010 pe numele lui Stoenescu, prin care s-a solicitat judecătorului Curții să constate faptul că acesta a colaborat cu fosta Securitate.

Conform datelor din dosarul său, recrutarea s-a produs la 29 martie 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost „Gavrilescu Adrian”. „În perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfășurat o activitate informativă corespunzătoare, desfășurată cu pricepere și pasiune concretizată în 43 de informații scrise”, notau într-un raport ofițerii de Securitate.

Decizia de miercuri poate fi contestată de Stoenescu la instanța supremă.

Colegiul CNSAS i-a audiat în 2006 pe Alex Mihai Stoenescu și pe Doru Braia, în calitate de formatori de opinie, Colegiul având la acea vreme informații că cei doi ar fi avut legături cu fosta Securitate, au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, surse din Colegiu.

Cei doi au fost verificați din oficiu, în calitate de formatori de opinie, iar audierea lor a fost necesară pentru a avea o imagine cât mai completă asupra datelor ce reies din documentele aflate în posesia instituției, potrivit surselor citate, la acea vreme.

Potrivit acelorași surse, Stoenescu ar fi recunoscut că ar fi colaborat cu fosta Securitate.

File din dosar

În dosarul de la CNSAS, un ofițeri de Securitate descrie o acțiune a lui Alex Mihai Stoenescu, datată 12 aprilie 1984.

„În dimineața zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenției CEC din Piața Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ și i-a reținut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliție aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa și alți lucrători de miliție, precum și un ofițer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele și toate unitățile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi și a atras atenția ofițerului M.I. că individul (alertat de agitația subofițerilor de miliție) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-și plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reținut și identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relațiile necesare și unde a aflat că individul a cerut să părăsească țara și că ar fi recidivist”, a notat ofițerul.

Cazul a fost preluat de Securitatea București, de locotenentul major Cioclan. S-a trecut ulterior la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rând și a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenția de a fi trimise peste granițe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informația furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei.

 

Citește și