Jean-Claude Juncker: România POATE prelua președinția Consiliului UE
„Am vorbit despre cooperarea între guvernul României, între viitoarea Președinție și Comisia Europeană, dar am prezentat și prioritățile Președinției. Discuțiile au fost constructive. Am abordat subiecte care se vor afla pe agenda europeană. Am ascultat cu foarte multă atenție opiniile comisarilor europeni, opinii exprimate și de membri Guvernului și am văzut că multe din aceste provocări există o dorință de rezolvare. Am reiterat faptul că România își dorește o președinție ambițioasă, de a avea acord politic pe cadrul financiar multianual. Cred că e important pentru că pe timpul deținerii Președinției Consiliului UE agenda strategică 2014-2019″, a declarat Viorica Dăncilă.
„Știm că România va avea rol de mediator și trebuie să obținem un consens în rândul statele membre. Așteptăm cu mare nerăbdare prezența Colegiului Comisarilor la București în data de 10-11 ianuarie anul viitor, pentru a discuta despre fiecare dosar în parte. Vreau să vă zic că în aceste zile au avut loc discuții astfel încât să putem avea o trecere lină la dosarele pe care le vom avea în perioada Președinției europene. Ne bucură foarte mult faptul că Comisia Europeană e convinsă că suntem bine pregătiți că putem prelua și executa Președinția rotativă a Consiliului UE”, a mai spus premierul.
„Am vorbit deja despre provocările cu care ne confruntăm. E foarte bine că politica de coeziune e în centrul priorităților Președinției române. Aș dori să vă asigur că noi toți ne-am mobilizat să susținem autoritățile române în perioada Președinției române”, a spus comisarul european, Corina Crețu.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat miercuri, în conferința comună cu premierul Viorica Dăncilă că mai există unele puncte, cum ar fi statul de drept, la care ar mai fi de lucrat, dar România este foarte bine pregătită să preia președinția Consiliului UE.
„Avem 257 de propuneri legislative. Președinția austriacă va finaliza multe dosare, dar vor rămâne multe președinției române. Parlamentul European va înceta activitatea în aprilie, deci vor fi cam patru luni”, a descris Juncker ce ne așteaptă.
„Am văzut azi cât de bine sunt pregătiți miniștrii în domeniile lor. Sunt convins că România va finaliza un număr mare de propuneri de pe masa Parlamentului si Consiliului. Se întâlnesc în multe puncte programul comisiei și cel al guvernului român. Mai sunt puncte cum ar fi statul de drept, dar acest lucru nu presupune președinția Consiliului UE”.
Juncker speră ca România să adere cât mai curând la Spațiul Schengen, până la finalul acestui mandat al Comisiei Europene.
„Intenția mea e ca România să ajungă membru al Spațiului Schengen. Am atras atenția asupra unor puncte, am lucrat împreună, nu aș vrea să îmi închei mandatul fără ca România să fi devenit membru, dar mai sunt lucruri de făcut”, a completat Juncker.