Jimmy Carter devine primul fost președinte american CENTENAR din istorie. Împlinește azi 100 ani

Jimmy Carter devine primul fost președinte american CENTENAR din istorie. Împlinește azi 100 ani
Jimmy Carter împlinește 100 ani. Sursa Foto: Profimedia/Shutterstock
Publicat: 01/10/2024, 03:36
Actualizat: 01/10/2024, 05:35

Fostul președinte american Jimmy Carter va împlini 100 ani în câteva ore. Este primul fost șef de stat american din istorie care atinge această vârstă. Acum nouă ani, Carter a anunțat la o conferință de presă că a fost diagnosticat cu cancer la creier și că „nu mai are mult de trăit”.

Cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, s-a născut pe 1 octombrie 1924 în Plains, Georgia. Provenind dintr-o familie de fermieri care a experimentat pe durata copilăriei Marea Depresiune,  a beneficiat de subvenții agricole ale programului „New Deal” adoptat de președintele democrat Franklin D. Roosevelt.

În 1946, a absolvit Academia Navală din Statele Unite și a servit ca ofițer în Marina Americană. După încheierea serviciului militar, Carter s-a întors în Georgia pentru a-și administra afacerea agricolă și a intrat în politică, devenind guvernator al Georgiei în 1971.

În 1976, anul care a marcat împlinirea a 200 ani de la semnarea Declarației de Independență, democratul Jimmy Carter l-a învins în alegerile prezidențiale pe președintele republican Gerald Ford,  ajuns în funcție după demisia președintelui Richard Nixon  în urma scandalului Watergate din 1974.

Jimmy Carter, rezultatul a 200 ani de istorie americană

Semnarea Acordurilor de Pace de la Camp David dintre președintele Egiptului Anwar El Sadat și primul ministru al Israelului Menachem Begin, mediate de Jimmy Carter.
Semnarea Acordurilor de Pace de la Camp David dintre președintele Egiptului Anwar El Sadat și primul ministru al Israelului Menachem Begin, mediate de Jimmy Carter.

Mandatul său prezidențial (1977-1981) a fost marcat de realizări importante în politică externă: semnarea Acordurilor de la Camp David dintre Israel și Egipt în 1978 (cele două țări erau într-un conflict din 1948) și îmbunătățirea relațiilor cu China care făcea pași semnificativ spre liberalizare după moartea lui Mao Zedong.

A fost și președintele în timpul căruia au fost lansate filme cunoscute ca „Star Wars”, „Grease”, „Mad Max”, „The Shining”, „The Deer Hunter”, „Apocalypse Now” și „Alien”. Jocurile video arcade („Pac-Man” și „Space Invaders”) erau la a doua generație de console.  În 1977 a fost lansat pe piață calculatorul personal Apple II. Iar melodiile formațiilor muzicale Queen, AC/DC, ABBA și Rolling Stones erau hiturile vremii.

Șoselele Americii erau circulate de mașinile Oldsmobile Cutlass, se dansa pe muzica disco în cluburi, iar în avioane li se serveau pasagerilor meniuri cu fructe de mare. Sonde spațiale Voyager erau lansate pentru a explora misterele sistemului nostru solar. Se făceau progrese în domeniul laserului, calculatoarelor, energiei nucleare,  microcipurilor și robotică. Femeile purtau blugii evazați sau fuste mini, iar bărbații purtau cămăși cu gulere largi.

Statele Unite aniversaseră două secole de existență.  Păreau a fi vremuri pline de bunăstare și pace.

„Criza ostaticilor” – Cel mai mare eșec al președinției Carter

De fapt, anii 1977-1980 au fost la fel de critici ca anii 2021-2024, iar America încă era afectată de „sindromul Vietnam”. Comunismul părea să câștige în fața capitalismului după scandalul Watergate din 1974 și căderea Saigonului în 1975. Mai mult de jumătate din suprafața planetei era sub stăpânire totalitară.

Autoritarismul luase amploare după venirea pe scena geopolitică a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeini și a dictatorului irakian Saddam Hussein, protagoniștii unui război sângeros care a marcat anii ’80.

Revoluția islamică din Iran, 1979 - Ayatollahul Khomeini preia puterea după abdicarea sahului Mohammad Reza Pahlavi, aliat pro-SUA.
Revoluția islamică din Iran, 1979 – Ayatollahul Khomeini preia puterea după abdicarea sahului Mohammad Reza Pahlavi, aliat pro-SUA.

Criza ostaticilor din Iran a reprezentat cel mai grav eșec de politică externă al lui Carter.  În 1979, după Revoluția Islamică, 53 de americani au fost luați ostatici la ambasada SUA din Teheran. Carter a încercat mai multe soluții diplomatice și a autorizat o operațiune militară de salvare (Operațiunea Eagle Claw), dar aceasta a eșuat lamentabil, ducând la moartea a opt soldați americani după prăbușirea unui avion și al unui elicopter.

Criza a durat 444 de zile și s-a încheiat chiar în ziua după ce Carter a părăsit Casa Albă.

Pentru a combate invazia sovietică a Afganistanului, Carter i-a finanțat și înarmat pe mujahedini

Invazia sovietică a Afganistanului în 1979 a dus la deteriorarea relațiilor cu Uniunea Sovietică. Carter a răspuns prin boicotarea Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980 și a introdus sancțiuni economice. A impus un embargo pe cereale împotriva sovieticilor.

Jimmy Carter și secretarul general al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, la discuțiile privind semnarea tratatului SALT II de pe 18 iunie 1979, Viena, privind reducerea armelor nucleare strategice.
Jimmy Carter și secretarul general al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, la discuțiile privind semnarea tratatului SALT II de pe 18 iunie 1979, Viena, privind reducerea armelor nucleare strategice.

Aceste măsuri nu au avut un impact semnificativ asupra URSS și nu au reușit să prevină extinderea influenței sovietice în regiune. A permis CIA să inițieze Operațiunea Cyclone pentru a înarma și finanța mujahedinii afgani din Afganistan din 1979 în încercarea de a combate invazia sovietică, dar nu în mod direct. Ci printr-un intermediar major: Pakistan, un important aliat al SUA care este și astăzi.

Operațiunea Cyclone a fost una dintre cele mai lungi și mai scumpe operațiuni ascunse ale CIA întreprinse vreodată. Numai  695.000 dolari au fost investiți la mijlocul anului 1979, dar din 1980, a crescut dramatic la 20–30 milioane dolari pe an după venirea președintelui Ronald Reagan la Casa Albă. Sovieticii s-au retras învinși din Afganistan în timpul președinției lui Mihail Gorbaciov, după 10 ani de război. Fără ca americanii să anticipeze, mulți mujahedini au devenit ulterior talibani și chiar teroriști al-Qaida.

Președintele care a dotat forțele militare SUA cu avionul F-16 și tancul M1 Abrams

Ce este remarcabil la Jimmy Carter și administrația sa  este aprobarea cheltuielilor pentru fabricarea avionului A-10 Thunderbolt II, elicopterului AH-64 , rachetelor HIMARS , vehiculelor blindate Bradley IFV , obuzieriului M109 Paladin , rachetor Patriot, tancului M1 Abrams și avionului Lockheed F-117 Nighthawk.

Toate acestea au fost introduse în uz militar din anii 1980. Tot în timpul administrației Carter, avionul F-16  a fost introdus în aviația americană din 1978, fiind cea mai puternică aeronavă supersonică la aceea vreme. Toate aceste arme au fost folosite în războaiele din Irak și Afganistan. Câteva dintre ele sunt folosite azi de către ucraineni pentru a se apăra de invazia Rusiei.

Jimmy Carter și cancelarul vest-german Helmut Schmidt inspectează trupele NATO: brigada SUA '76 și divizia germană Panzer 14.
Jimmy Carter și cancelarul vest-german Helmut Schmidt inspectează trupele NATO: brigada SUA ’76 și divizia germană Panzer 14.

Criza petrolului: A fost primul președinte care a instalat panouri solare la Casa Albă

Deși Carter a fost conștient de necesitatea reducerii dependenței Americii de petrolul străin, nu a reușit să implementeze cu succes o politică energetică care să reducă această dependență. Crizele petroliere și creșterea prețurilor la energie din 1979 au ca urmare a revoluției islamice din Iran a creat tensiuni internaționale și au afectat economia SUA.

Criza petrolieră din 1979. Șoferii americani stau la coadă pentru a-și alimenta mașinile cu benzină.
Criza petrolieră din 1979. Șoferii americani stau la coadă pentru a-și alimenta mașinile cu benzină.

Președintele a creat o politică energetică națională care a inclus conservarea, controlul prețurilor și noi tehnologii. S-a confruntat cu riscul unui accident nuclear la Three Mile Island. Administrația sa a înființat Departamentul de Energie al SUA și Departamentul de Educație .

Primul panou solar instalat la Casa Albă a fost montat în 1979. Acesta a fost un simbol important al angajamentului său față de politicile energetice alternative și de protejare a mediului. Carter a dorit să atragă atenția asupra dependenței Americii de combustibilii fosili și să promoveze utilizarea surselor regenerabile de energie, în special în contextul crizei energetice din anii ’70.

Jimmy Carter a fost primul președinte care a instalat panouri solare la Casa Albă. Sursa Foto: Profimedia
Jimmy Carter a fost primul președinte care a instalat panouri solare la Casa Albă. Sursa Foto: Profimedia

Stagflația și „criza încrederii” în politicieni 

Economia americană în timpul președinției lui Carter a fost marcată de  stagflație o combinație neobișnuită de inflație ridicată, șomaj crescut și creștere economică stagnantă. Inflația a atins niveluri de aproape 14%, iar șomajul a fost ridicat, ceea ce a dus la scăderea nivelului de trai și nemulțumiri populare.

Deși a avut unele idei progresiste, Carter a avut dificultăți în a colabora cu Congresul, chiar și cu membrii propriului său partid. Aceasta a dus la lipsa de susținere pentru multe dintre inițiativele sale și l-a făcut să pară izolat politic.

În discursul „crizei încrederii” din 1979, Carter a vorbit despre o criză morală și  pierderea încrederii populației în guvern și în viitorul națiunii. Deși a intenționat să fie un apel la solidaritate, mulți americani l-au perceput ca pe o critică la adresa publicului, afectându-i popularitatea.

Fostul guvernator republican al Californiei,Ronald Reagan, câștigă alegerile din 1980 și devine al 40-lea președinte SUA.
Fostul guvernator republican al Californiei,Ronald Reagan, câștigă alegerile din 1980 și devine al 40-lea președinte SUA.

A pierdut alegerile pentru al doilea mandat, dar a avut cea mai spectaculoasă activitate post-prezidențială din istorie

Deși Carter a încercat să abordeze probleme complexe, lipsa succesului în gestionarea crizei economice și internaționale i-a afectat considerabil șansele de a fi reales. El a pierdut alegerile din 1980 în fața lui Ronald Reagan, un candidat mult mai optimist și carismatic, potrivit CNN.Carter s-a arătat deschis sistemului de  asigurări sociale și Medicare, precum și programelor de protecție socială.

„Iată-ne din nou”, i-a spus Regan pe ton disprețuitor lui Carter într-o dezbatere prezidențială, negând că se opune însăși ideii de Medicare. Reagan a spus că pur și simplu s-a opus versiunii care a devenit lege. După încheierea mandatului, Carter a avut o activitate notabilă în filantropie și drepturile omului, în special prin Fundația Carter.

Jimmy Carter este văduv în prezent. Și-a pierdut soția, pe fosta Prima Doamnă Rosalynn Carter, decedată pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 ani. Sursa Foto: Profimedia
Jimmy Carter este văduv în prezent. Și-a pierdut soția, pe fosta Prima Doamnă Rosalynn Carter, decedată pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 ani. Sursa Foto: Profimedia

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru eforturile sale în soluționarea pașnică a conflictelor internaționale și pentru promovarea drepturilor omului. În cei aproape 44 de ani de când și-a încheiat mandatul, Carter a ajutat la eradicarea viermelui de Guineea, un parazit care a infectat aproximativ 3,5 milioane de oameni la mijlocul anilor ’80. În 2023, numai 14 au fost infectați, potrivit Centrului Carter.

Jimmy Carter a anunțat recent că o va susține pe candidata democrată Kamala Harris la alegerile din acest an. Joe Biden l-a omagiat pe fostul președinte și colegul său de partid pentru ziua aniversară, dar și-a exprimat și condoleanțele.

„Ştim că aceasta este prima zi de naştere fără Rosalynn Carter. Este dulce-amar, dar ştim că ea este mereu cu tine. Este în inima ta, nu va pleca niciodată. Poate că nu mai este, dar va fi mereu cu tine. Va fi mereu acolo şi ştiu că ştii asta”.

Citește și: 

Președintele american care a declarat război „sărăciei” și „rasismului”, dar a pierdut războiul din VIETNAM. A renunțat să mai candideze

Se retrage Biden mâine din alegerile prezidențiale? Valul de speculații după dezbaterea sa cu Trump ia amploare în SUA

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bombe de o tonă. Cum a acționat Israelul pentru a-l elimina pe Hassan Nasrallah, care...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Cum a băgat spaima în toată țara o banală furtună de septembrie, botezată Ashley de...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Descoperire arheologică unică, în Maroc: Urmele unei societăți antice necunoscute, cât Troia de mare, au...
VIDEO. Scandal uriaș la metrou, provocat de un bărbat care își agresa iubita. Oamenii care...
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic...
Românii care primesc 650 de lei în plus la pensie, de la 1 octombrie 2024....
Cum s-a transformat ciclonul aducător de potop în doar un episod de toamnă cu ploi...
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia...
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, implicat într-un grav accident rutier. Edilul a fost transportat la...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Duba cu care Dacia ar putea cuceri Europa. Cum arată creația unui român? - GALERIE...
Putin nu face niciun pas înapoi: toate obiectivele vor fi atinse în Ucraina
Te iau FIORII! De ce a fost îngropat un bărbat cu pietre pe piept?
Obligație pentru cei cu CASA la CURTE. Vecinii trebuie să-ți permită accesul
Codul Rutier. Ce lumini trebuie aprinse pe timpul zilei
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când...
„Mama e mereu plecată din țară” Fiul Lui Andrei Aradits, Eric, confesiuni dureroase despre divorțul...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Vreme se încălzește din nou! Anunțul meteorologilor