Prima pagină » Știri politice » Jose Manuel Barroso: „Bulgaria îndeplinește criteriile pentru aderarea la Schengen”. România mai așteaptă

Jose Manuel Barroso: „Bulgaria îndeplinește criteriile pentru aderarea la Schengen”. România mai așteaptă

Jose Manuel Barroso:

Bulgaria o ia înaintea României în cursa pentru aderarea la Schengen. Dacă ani de zile Bucureștiul s-a văzut nevoit să aștepte ca Sofia să îndeplinească cerințele Bruxelles-ului, după criza politică declanșată de USL, care a avut ca punct culminant suspendarea președintelui Traian Băsescu, lucrurile s-au schimbat.

„Bulgaria îndeplinește criteriile necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen, a declarat vineri, la Sofia, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, adăugând că soluționarea problemei aderării la Schengen trebuie să fie decisă în favoarea Bulgariei, potrivit novinite.com, citat de Mediafax. El a adăugat că Sofia trebuie să continue lupta împotriva crimei organizate și să îmbunătățească rata de absorbtie a fondurilor europene. 

Președintele Comisiei Europene nu a făcut nicio referire la România, deși până acum țara noastră a fost menționată în context de aproape fiecare dată.

Ce a schimbat lucrurile

Semnalele Bruxelles-ului vin în contextul în care Comisia Europeană a decis ca România să fie supusă unei evaluari suplimentare, la finalul acestui an, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV) de care este condiționată aderarea la Schengen.

Chiar dacă, inițial, se convenise ca o decizie să fie luată în luna septembrie a acestui an, mutările de pe scena politică de la București au stârnit îngrijorarea și criticile dure ale Bruxelles-ului.

Pe 18 iulie, la prezentarea raportului MCV, Jose Manuel Barroso a susținut că evenimentele de la București „au zdruncinat” încrederea UE în România. „Vom continua să monitorizăm situația (…) Un nou raport va fi adoptat până la sfârșitul anului”, a spus Barroso, arătând că prin acest document se va constata dacă autoritățile de la București au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.

El a asigurat că va fi monitorizată în continuare „cu mare atenție” evoluția din România și respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept și independența sistemului judiciar.

Scepticismul Germaniei

Pe 8 august, ambasadorul german la București, Andreas von Mettenheim, a declarat, pentru Mediafax, că, în opinia sa, este exclus ca statele UE să decidă asupra aderării complete la spațiul Schengen înainte să fi fost publicat în decembrie raportul suplimentar pe MCV, „cu un conținut satisfăcător”.

El a amintit că Germania a condiționat continuarea procesului de aderare de raportul Comisiei Europene  și că documentul publicat la 18 iulie relevă progresele făcute de România în cei 5 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, însă se referă și la preocupările față de ireversibilitatea și sustenabilitatea reformelor, „preocupări care au fost întărite de recentele evoluții în planul politicii interne a României”.

„Din acest considerent, Comisia pornește de la premisa că actualele controverse politice din România periclitează într-o mare măsură progresele obținute până acum și dovedesc că multe reforme încă nu sunt bine ancorate. De aceea, Comisia va întocmi, până la sfârșitul acestui an, un alt raport în cadrul MCV pentru a evalua dacă s-a ținut cont de preocupările sale și dacă principii-cheie precum statul de drept și independența actului de justiție, ca parte a echilibrului puterilor într-o democrație care funcționează în mod corespunzător, se bucură de o recunoaștere socială mai amplă”, a spus Andreas von Mettenheim.

Î

Autor

Citește și