Juncker: România trebuie să adere cât mai repede la Spațiul Schengen, o merită. VIDEO

Publicat: 11 05. 2017, 19:42

Președintele Comisiei Europene a vorbit la București și despre MCV, mecanismul prin care justiția din România este supravegheată și evaluată anual de UE. Juncker a declarat în Parlament că nu vor fi adăugate noi exigențe în MCV și că atunci când va lua sfârșit, nu înseamnă că reformele din justiție vor lua și ele sfârșit.

„Eu voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate”, a spus Juncker, adăugând că tinerii care sunt atașați de valorile democrației și statului de drept sunt cel mai mare atu al României.

„MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor, după sfârșitul acestui mecanism cooperarea va continua. Eu voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta carcterul ireversibil al progreselor realizate. Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii și exigențe de pe o zi pe alta. Mecanismul este bine realizat și nu vor mai fi afăugate alte criterii la aceste exigențe.

Încrederea cetățenilor trebuie să fie meritată și aceasta se realizează prin respectarea independenței justiției și separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esențiale pentru societatea românească și pentru tinerii români care sunt purtătorii promisiunilor pe viitor. Acesta este atuul dvs cel mai de preț, acești tineri atașați de valorile democratice și ale statului de drept. Așteptările, speranțele lor legitime trebuie să fie luate în considerație”, a mai afirmat Juncker în fața Parlamentului.

De asemenea, Juncker a declarat că România trebuie să adere cât mai repede la Spațiul Schengen.

„Îmi doresc ca România să adere cât mai repede la Spațiul Schengen pentru că România o merită”, a declarat președintele Comisiei Europene, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, subliniind faptul că „după sfârșitul acestui mecanism, cooperarea va continua”.

Juncker a apreciat faptul că „dezbaterea despre o Europă cu mai multe viteze este o o non-dezbatere” și că adevărata dezbatere este „cea a cooperării între națiunile europene”.

„În Europa, nu există țări care să valoreze mai mult decât altele, toate națiunile sunt egale în drepturi și libertăți. Nu vor fi țări care să fie abandonate (…) Viziunea mea asupra Europei este a unei Europe care să avanseze în ansamblul său (…) O Europă a cetățenilor e o Europă a libertăților, a securității și a justiției”, a mai spus Juncker, subliniind faptul că și-ar dori ca Parlamentul român și societatea românească să participe la dezbaterea privind viitorul Europei.

În același timp, Juncker a apreciat progresele făcute de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și în ceea ce privește lupta anticorupție, lăudând și rezultatele muncii comisarului european, Corina Crețu.

„Împărțim aceleași valori și ambiții. Nu e o întâmplare că i-am încredințat Corinei Crețu sarcina politicii solidarității europene. Trebuie să vă spun că a făcut o treabă excelentă la Bruxelles”, a mai spus Juncker.

 

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații ale președintelui Comisiei Europene:

-Este o mare onoare să mă pot adresa dumneavoastră

-În acest an al celei de-a 10-a aniversări a aderării, îmi amintesc de acel 1 ianuarie 2007 (…) Am adus pacea, stabilitatea și libertatea pe continent

-Am susținut întotdeuna aderarea României la Uniunea Europeană (…) I-am cunoscut pe președinții și prim-miniștrii ai României democratice și îi mulțumesc României pentru numeroasele distincții și mărturisiri de prietenie pe care mi le-ați oferit

-Împărțim aceleași valori și ambiții. Nu e o întâmplare că i-am încredințat Corinei Crețu sarcina politicii solidarității europene. Trebuie să vă spun că a făcut o treabă excelentă la Bruxelles

-Trebuie să ne amintim că acest drum european a fost dificil. Cei mai mulți dintre europeni nu cunosc performanța extraordinară a acestei țări

– Vreau să aduc un omagiu curajului de care a dat dovadă poporul român

– România a făcut pași importanți, progrese semnificative în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și în ceea ce privește lupta anticorupție

– Cooperarea reprezintă o prioritate absolută, știți că puteți conta pe sprijinul Comisiei Europene în procesul reformei

– MCV înseamnă cooperare (…) Sfârșitul MCV-ului va însemna și mai multe reforme (…) După sfârșitul acestui mecanism, cooperarea va continua. Știti că puteți conta pe sprijinul Comisiei prin fonduri structurale. Alte criterii nu vor mai fi adăugate la cele existente.

– „MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor, după sfârșitul acestui mecanism cooperarea va continua. Eu voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta carcterul ireversibil al progreselor realizate. Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii și exigențe de pe o zi pe alta. Mecanismul este bine realizat și nu vor mai fi afăugate alte criterii la aceste exigențe”.

– Încrederea cetățenilor trebuie să fie meritată și aceasta se realizează prin respectarea independenței justiției și separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esențiale pentru societatea românească și pentru tinerii români care sunt purtătorii promisiunilor pe viitor. Acesta este atuul dvs cel mai de preț, acești tineri atașați de valorile democratice și ale statului de drept. Așteptările, speranțele lor legitime trebuie să fie luate în considerație”.

– Îmi doresc ca României să adere cât mai repede la Spațiul Schengen pentru că România o merită

– În Europa, nu există țări care să valoreze mai mult decât altele, toate națiunile sunt egale în drepturi și libertăți. Nu vor fi țări care să fie abandonate, vă garantez că UE va putea realiza lucruri mărețe

– Viziunea mea asupra Europei este a unei Europe care să avanseze în ansamblul său

– O Europă a cetățenilor e o Europă a libertăților, a securității și a justiției

– Dezbaterea despre o Europă cu mai multe viteze este o o non-dezbatere. Dezbaterea adevărată e cea a cooperării între națiunile europene

-Națiunile europene cooperează și au noi priorități

– Nu trebuie să creem aici ‘Statele Unite ale Europei’, pentru că popoarele europene nu își doresc acest lucru

– Comisia nu trebuie să impună un parcurs identic tuturor națiunilor (…) Trebuie să participăm la dezbatere (…) Mi-aș dori ca Parlamentul român și societatea românească să participe la această dezbatere pentru că avem foarte multe lucruri de învățat de la români. România și-a dovedit capacitatea de a fi o țară refondatoare a Europei.

Președintele Comisiei Europene a fost întâmpinat, la sosirea la Parlament, de președinții celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu, și Liviu Dragnea, fiind însoțit și de comisarul european, Corina Crețu. La discursul său din Parlament, s-au aflat în sala de plen și foștii prim-miniștri, Adrian Năstase și Victor Ponta. Ulterior discursului din plenul reunit al Parlamentului, șeful Executivului european se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află joi, la București, în cadrul unei vizite de lucru.