Combaterea corupției, problemele cu care se confruntă întreprinzătorii români, aderarea Turciei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și programul ERASMUS, dar și plecarea tinerilor din România s-au numărat printre subiectele de discuție la care șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a luat parte în cadrul dialogului purtat cu românii la Muzeul Național de Artă.
Întrebat, de românii prezenți la dezbatere, ce poate face Comisia Europeană pentru a contracara atitudinea funcționarilor români care sunt o frână pentru inițiativa întreprinzătorilor români, Jean-Claude Juncker a răspuns că acest lucru „nu este o problemă minoră”, însă că le revine cetățenilor români sarcina să rezolve această problemă.
„Societatea românească a demonstrat în ultimele zile că nu lasă să i se răpească drepturile. I-am admirat pe români pentru ceea ce au făcut”, a răspuns Juncker.
În acest context, referindu-se la fenomenul corupției, Juncker a apreciat că este unul destul de pronunțat în România, însă că țara noastră nu este singura aflată în această situație.
„Corupția este un lucru rău și trebuie să luptăm prin toate mijloacele. De aceea am stabilit acest MCV. Trebuie asigurată separarea puterilor în stat”, a mai spus Juncker.
Pe plan extern, întrebat dacă Turcia sau Republica Moldova vor deveni state membre ale UE, Juncker a reiterat declarația sa potrivit căreia până la sfârșitul mandatului său, „niciun stat nu va adera la UE fiindcă nici un stat nu îndeplinește criteriile”.
„Dacă Turcia va adera vreodată asta nu se va întâmpla mâine la ora 11. Situația geopolitică este foarte complicată. Ce este important față de Balcanii Occidentali este ca perspectiva europeană să fie menținută vie. Este regiunea cea mai amenințată să-și piardă stabilitatea. Însă prietenii noștri din Balcani trebuie să înțeleagă că liderii lor trebuie să rămână pro-europeni și după ce pleacă de la mine din birou”, a mai explicat șeful Comisiei Europene.
Pe de altă parte, referindu-se la plecarea din țară a tinerilor, Jean-Claude Juncker a precizat că „este un lucru regretabil fiindcă România are nevoie de ei”, menționând, totodată, că le înțelege motivele.
Despre programul ERASMUS, Juncker a spus că acesta este unul dintre cele mai mari succese ale UE și că va continua fără să fie privat de constrângeri financiare.
„Îmi doresc ca acest program să fie extins și la liceeni, ca aceștia să aibă posibilitatea de a studia în țările europene pentru a simți parfumul Europei. Până în prezent, nouă milioane de studenți au participat la programul ERASMUS și un million s-au și căsătorit, iar sute de mii de bebeluși sunt fructul acestui program”, a mai spus Juncker.
95% dintre participanții la această întâlnire au răspuns, printr-un vot electronic, că aderarea la UE a României le-a schimbat viața în bine. Dar, numai 57% dintre aceștia au răspuns că vocea lor este auzită în UE.