„Jungla” din Senat. Cum au apărat aleșii animalele sălbatice de chinul de la circ: proverbe africane, citate din Ghandi și referiri la leii din junglă

Publicat: 04 03. 2015, 18:07

Junga din Senat- așa ar putea fi redenumită camera superioară, după dezbaterile de miercuri pe proiectul de lege privind interzicerea animalelor sălbateice în circuri. Totul metaforic, bineînțeles, având în vedere că senatorii au făcut referire, în repetate rânduri, la lei ca fiind regele junglei, dar folosind și proverbe africane.

„Această propunere legislativă ar însemna un pas moral înainte în societatea românească”, și-a început Remus Cernea, inițiatorul, expunerea de motive, continuând cu un citat din Mahatma Gandhi.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE

„Nivelul de civilizație al unei societăți se măsoară și prin modul în care civilizația tratează animalele. La circ, animalele sălbatice sunt chinuite, torturate, de multe ori sunt îmbătate prin înfometare, se folosesc șocuri electrice și chiar bătaia pentru a le învăța acele trucuri. Nu ne poate amuza suferința acestor animale. Până și copiii înțeleg că un animal chinuit la circ este un animal care suferă. Mii de părinți și mii de copii vă vor iubi dacă veți lua această decizie înțeleaptă”, a încercat Cernea să-și convingă colegii să dea un vot favorabil proiectului său.

La un moment dat, senatorul PNL Dumitru Oprea a citat dintr-un proverb african, adaptându-l la situația din Senat.

„Înlocuiesc doar un cuvânt dintr-un proverb african, ei folosesc o trimitere la istorici, eu am să-i înlocuiesc cu legiuitori . Până când leii nu vor avea și ei legiuitorii lor, istoria legislației Senatului va fi numai în favoarea vânătorilor”, a spus Oprea.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a vorbit și el despre lei, spunând că aceștia, deși sunt regii junglei, au o singură temere: hiena.

Deși Guvernul nu susține această inițiativă, susținând că ar trebui reformulat, senatorii au sărit în apărarea animalelor.

„Pe mine mă depășesc aceste discuții, cine de cine are frică. Mie mi-e frică doar de nevasta mea. Din punctul meu de vedere, singura specie care ar trebui să se producă în circuri este homo sapiens. Și dresura este o formă de exploatare a animalelor. Haideți să acordăm o șansă acestui proiect de lege”, a spus și senatorul PNL Sebastian Grapă.

Astfel, unii  au cerut retrimiterea la comisie a proiectului de lege, pentru a fi modificat și pentru a fi aprobat. În opinia penelistului Octavian Motoc, circul reprezintă doar „o formă de satisfacere a capriciilor și curiozităților”, motiv pentru care animalele ar trebui protejate de chinuri.

„Este nefiresc să ne opunem în acest secol, atunci când vedem că în fiecare an dispar noi specii. Circul este o formă de satisfacere a capriciilor și curiozităților noastre, a celor care, de foarte multe ori, ne îndepărtăm de natură, și preferăm să aducem părți din natură cât mai aproape de noi, în orașe. Ceea ce se întâmplă cu animalele la circ este un chin recunoscut chiar de dresori.”, a spus și Motoc, în plen.

Pe de altă parte, au fost și voci care au avut și contraargumente. În opinia senatorului PSD, Georgică Severin, programele de la circ reprezintă o bucurie pentru copii și nu ar trebui interzise.

„Nu pot să nu mă gândesc și la bucuria copiilor din provincie, unde nu există grădini zoologice. Când vine circul, se duc toți copiii din orășelul respectiv să vadă elefantul sau elefanții, se duc la cușca leului și se bucură că au apucat și ei să vadă un animal pe viu,pe care îl știau doar de la televizor. Această bucurie a copiilor nu cred că trebuie s-o răpim pentru că, în fond, de câte animale sălbatice vorbim în România? Eu înțeleg că vrem să fim foarte ecologiști, foarte în trend. Dar sunt niște bucurii cu care am crescut și noi și nu cred că ar trebui să le interzicem”, a spus Severin.

La rândul lui, Remus Cernea i-a replicat faptul că astfel de bucurii nu trebuie întreținute.

„Nu cred că trebuie să menținem acele tipuri de bucurii care au în spate o mare de suferință. Mulți copii înțeleg că animalele sunt chinuite”, a răspuns el.

În final, proiectul de lege a fost respins de Senat, însă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. De altfel, majoritatea senatorilor au dat speranțe inițiativei legislative pentru a fi adoptată de forul decizional, după anumite amendamente.

Precizăm că, la dezbaterile pe acest proiect de lege, în plen au fost prezenți maxim 40 de senatori, din totalul de 168.