Justificarea Guvernului pentru preluarea Monitorului Oficial
Guvernul a decis ca din Consiliul de Administrație al Monitorului Oficial să facă parte obligatoriu și câte un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și al Ministerului Finanțelor, regia intrând sâmbătă în subordinea Executivului
Trecerea Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputaților în cea a SGG a fost decisă prin ordonanță de urgență aprobată miercuri de Guvern. Actul normativ a intrat în vigoare sâmbătă, odată cu publicarea în Monitor.
Procedura este justificată de Guvern prin faptul că, în ultimii doi ani, au fost publicate anual în Monitorul Oficial aproximativ 3.000 de acte emise de Executiv și doar crca 400 de acte ale Parlamentului, astfel că se impune „o responsabilizare” a Guvernului în organizarea și funcționarea regiei.
În opinia Guvernului, neadoptarea acestei decizii ar conduce la „disfuncționalități majore” în activitatea de editare a publicației oficiale a statului, „cu consecințe deosebit de negative” asupra întregii societăți.
Ordonanța prevede că autoritățile emitente au obligația de a comunica neîntârziat SGG date, informații și precizări solicitate de această instituție publică sau de regie necesare îndeplinirii cerințelor de publicare. Cheltuielile de publicare se suportă de emitenți.
Monitorul Oficial partea I se editează, în traducere, și în limba maghiară.
În maximum o săptămână va fi aprobată, prin hotărâre de guvern, reorganizarea Monitorului Oficial.