Karoline Edtstadler, ministrul austriac al afacerilor europene: „Vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României”

Karoline Edtstadler, ministrul austriac al afacerilor europene: Vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României
Publicat: 15/09/2023, 19:30
Actualizat: 15/09/2023, 19:35

Karoline Edtstadler ministrul austriac al afacerilor europene (Partidul Popular – ÖVP) a declarat că „vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”. Edtstadler a reacționat prompt la declarația premierului Ciolacu care și-a afirmat dispoziția de a da în judecată Statul Austriac pentru opoziția sa declarată de a interzice accesul României în spațiul Schengen. Opoziția Austriei ne produce pagube economice egale cu 2% din PIB-ul țării, susține premierul de la București într-un interviu pentru cotidianul austriac Standard. Miercuri, europarlamentarii români Eugen Tomac, Grupul Popular, şi Vlad Botoş, USR, grupul Renew Europa, au acuzat Austria că nu respectă, sau ocolesc, sancțiunile economice impuse Rusiei de UE.

Karoline Edtstadler și-a reiterat vineri îngrijorările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, după ce guvernul de la Bucureşti a ameninţat că va da în judecată Viena dacă aceasta nu va renunţa la vetoul său în privinţa aderării României la Schengen, transmite agenţia austriacă APA.

Edtstadler ne consideră factor de risc la frontieră

Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului. „Respectăm poziţia şi înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a subliniat ea. Uniunea Europeană ar trebui „să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze. Doar frontiere sigure la exterior fac posibilă viziunea noastră a unei Europe fără frontiere la interior”, a adăugat Edtstadler.

Ciolacu vrea să atace în justiție o decizie politică

Într-un interviu apărut vineri în cotidianul austriac Standard, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că, „în cazul în care cancelarul (Karl) Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de ne-aderare”, a spus Ciolacu. Potrivit premierului, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB.

Nici vorbă de destindere, reafirmă ministrul de Interne, Gerhard Karner

În ceea ce-l priveşte, ministrul de interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) a reacţionat indicând spre numărul în prezent în creştere al migranţilor în Europa: „Într-un asemenea moment, mi se pare că nu are niciun sens să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe, nu de mai puţine controale”, a afirmat el.

Austria joacă pe mâna Rusiei, acuză europarlamentarii români

Europarlamentarii români Eugen Tomac, Grupul Popular, şi Vlad Botoş USR, grupul Renew Europa, au transmis miercuri o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, în care cer Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Solicitarea noastră vine ca urmare a suspiciunii existenţei unei posibile încălcări a sancţiunilor împotriva Rusiei de către Austria”, a scris Eugen Tomac joi pe Facebook.

Austriecii din PE, susțin că fac tot ce pot să scape de gazul rusesc

Lidera delegaţiei ÖVP la Parlamentul European, Angelika Winzig, a calificat declaraţiile colegilor săi români drept „incorecte şi mai mult decât neavenite”. „Nu au încercat nici măcar o dată să stea de vorbă cu noi. Declaraţiile sunt foarte departe de o critică obiectivă şi sunt de condamnat în termenii cei mai fermi. Guvernul austriac lucrează de la începutul războiului din Ucraina pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze şi a reuşit deja progrese importante. Că nu este un proces care poate fi încheiat de pe o zi pe alta a fost întotdeauna clar. Austria a susţinut de asemenea toate sancţiunile împotriva Rusiei”, a reacţionat eurodeputatul austriac, citat de APA.

Citiți și: EXCLUSIV| România scoate „artileria grea” în fața lui Nehammer. Analist: „Un gest de demnitate românească în dosarele în care are legitimitate morală”

EXCLUSIV | România vs Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene? Răzvan Nicolescu: „Este un demers cu șanse mari de reușită”

„Nu mai putem fi sclavii dorințelor unuia sau altuia”. Corina Crețu salută decizia lui Marcel Ciolacu de a ataca la CJUE un nou veto austriac

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile