Kash Patel, în vârstă de 44 de ani, este audiat joi, în Senatul american, pentru confirmarea sa drept director al FBI, fiind nominalizat de președintele Donald Trump. Patel, un apropiat al liderului de la Casa Albă, este considerat una dintre cele mai controversate alegeri pentru această funcție, potrivit The New York Times.
În timpul primului mandat al lui Donald Trump, Kash Patel a fost o prezență constantă în Biroul Oval, devenind cunoscut pentru pozițiile sale ferme împotriva adversarilor președintelui. Loialitatea sa față de Trump a mers dincolo de politică, acesta a scris chiar și o carte pentru copii, în care îl prezenta pe liderul de la Casa Albă drept „Regele Donald”.
Nominalizarea lui Kash Patel pentru conducerea FBI este văzută drept un semnal clar că Donald Trump își dorește un control mai mare asupra agențiilor federale. Dacă în primul său mandat a încercat fără succes să obțină sprijinul directorilor FBI, acum strategia sa pare să fie numirea unor persoane care îi împărtășesc viziunea încă de la început.
Ceea ce îi unește pe Trump și Patel este convingerea că FBI-ul a fost „politizat” și folosit drept o armă împotriva conservatorilor. Aceștia susțin că agenția trebuie reformată radical și condusă de cineva care va pune în aplicare agenda președintelui fără ezitare – o abordare care contravine normelor istorice ale FBI, unde directorii au păstrat, de regulă, o anumită independență față de președinte.
Trump și Patel nu doar că împărtășesc o viziune politică similară, ci au și o listă comună de adversari. În 2022, Patel a publicat un document cu 60 de persoane pe care le considera demne de a fi investigate, inculpate sau îndepărtate din funcții. Pe listă se aflau fostul director al FBI, Christopher Wray, foștii procurori generali Merrick Garland și William Barr, dar și alți oficiali federali pe care Patel îi vedea drept ostili.
Kash Patel a intrat în cercul apropiaților lui Trump în 2018, pe vremea când era consilier republican în Congres. Ulterior, Patel a deținut mai multe funcții în domeniul securității naționale, inclusiv în Consiliul Național de Securitate și la Pentagon. De-a lungul timpului, Trump a început să-i ceară sfaturi direct, ignorând superiorii acestuia.
În 2020, Trump a intenționat să-l concedieze pe directorul FBI, Christopher Wray, și să-l numească pe Kash Patel adjunct al agenției – o funcție rezervată, în mod tradițional, unui agent cu experiență. Însă fostul procuror general William Barr l-a convins să renunțe, descriindu-l pe Kash Patel drept „profund nepregătit”.
Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
Donald Trump sărbătorește demisia șefului FBI. „E o zi mare pentru America”