Kelemen, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: Sunt șanse să treacă

Kelemen, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: Sunt șanse să treacă
Publicat: 26/08/2019, 20:38

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului Mediafax că era de așteptat ieșirea ALDE de la guvernare, fapt care lasă Guvernul Dăncilă fără majoritate în Parlament.

„Era de așteptat să se întâmple ieșirea ALDE de la guvernare, ALDE aștepta o reacție constructivă din partea PSD ceea ce nu s-a întâmplat și au rupt coaliția. Din punctul lor de vedere este o decizie firească, ceea ce înseamnă că în momentul în care se va produce demisia miniștrilor ALDE și vor ieși de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poți să guvernezi, asta este consecința. PSD nu a reușit, nu a putut să mențină ALDE în coaliție, să prețuiască ceea ce a obținut în 2016 și ceea ce a funcționat până azi, dar asta problema lor, și noi doar constatăm că nu există majoritate și un guvern minoritar nu are cum să reziste în Parlament un an de zile. Nu știu ce calcule fac cei de la PSD, cu cine vor să facă majoritate, decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susține acest guvern și am și votat o moțiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în opoziție și ne vom comporta ca atare în momentul în care se va pune problema unui vot indiferent din ce direcție vine”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în momentul de față Viorica Dăncilă are la dispoziție câteva alternative, prima fiind constatarea că nu are majoritate și își înaintează demisia din funcția de prim-ministru, iar Guvernul este demis.

„Este o chestiune absolut normală, corectă, nu aștepți să fii dat jos prin moțiune, dacă nu se poate construi o majoritate, premierul renunță la mandat și Guvernul pică. Cred că dacă Viorica Dăncilă se gândește foarte rațional că dacă pierde majoritatea și nu poate forma altă majoritate, nu văd de ce ar aștepta votul la moțiunea de cenzură și nu ar demisiona înainte. De ce să se umilească, de ce să meargă în Parlament și să aștepte un vot previzibil?”, a subliniat liderul Uniunii.

Potrivit acestuia, a doua variantă este ca dacă opoziția nu vine cu o moțiune de cenzură, atunci peste 45 de zile trebuie premierul să vină în fața Parlamentului să probeze dacă are majoritate, pentru că mai mult de 45 de zile nu poate ține miniștri interimari în locul celor care au demisionat.

„A treia posibilitate este să existe o moțiune de cenzură și aceasta să treacă. A anunțat PNL, am văzut că ALDE susține, că Pro România susține, noi data trecută am susținut, deci sunt șanse să treacă moțiunea. Noi așteptăm să fie depusă moțiunea și ne vom comporta cum ne-am comportat și data trecută. Atunci încep, însă, complicațiile pentru cei din opoziție. În acest moment, când există șansa schimbării Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin moțiune de cenzură, trebuie să dai răspuns la întrebări la care nu s-a dat răspuns până acum, cum sunt cine va fi prim – ministru, ce faci până la alegerile generale, cu cine guvernezi, cu cine faci majoritate, cine vor fi miniștri, cine vor fi șefii Senatului și Camerei Deputaților. Într-o nouă majoritate totul trebuie transparent foarte rapid discutat, nu mai este suficient textul moțiunii de cenzură, trebuie să vii cu soluții când vii cu textul moțiunii și să spui că ai o majoritate, tot – tot, pentru că nu poți închide țara până negociezi, până ai programul de guvernare”, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că alegeri anticipate nu se pot declanșa, fiindcă s-a intrat în perioada ultimelor șase luni din mandatul președintelui, astfel că această chestiune dispare „și nu rămâne decât asumarea guvernării de către un partid, de către o coaliție, de către toți cei din opoziție”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX