Kelemen, după întâlnirea cu Ponta: UDMR nu semnează o moțiune de cenzură

Publicat: 16 04. 2013, 18:59
Actualizat: 22 05. 2015, 00:01

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul întâlnirii cu premierul Victor Ponta că formațiunea pe care o conduce nu va semna și susține o moțiune de cenzură după ce Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe restituirea proprietăților.

„Restituirea în natură trebuie să rămână ca un principiu în această lege, iar despăgubirile să fie făcute într-un termen rezonabil, să fie echitabile, juste pentru foștii proprietar. Termenul de despăgubire este un termen foarte lung, dar ținând cont că până acum nu exista un termen, noi credem că ținând cont de posibilitățile financiare ale bugetului național, se poate accepta acest termen de șapte ani”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că prin vot, în cadrul grupurilor parlamentare ale UDMR, s-a decis să nu fie susținută sau semnată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, care își va angaja răspunderea în Parlament pe legea privind restituirea proprietăților.

„Prin vot am decis că nu vom susține, semna o moțiune de cenzură pentru că pe lângă aceste aspecte nimeni nu ne-a prezentat un text. Grupul nostru nu va semna o moțiune de cenzură”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a adăugat că dorește restituirea în natură pentru foștii proprietari și moștenitorii acestora și nu pentru cesionari, cei care au cumpărat drepturi litigioase.

„Aici este vorba despre oameni care au fost jefuiți, tâlhăriți de către regimul comunist”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a declarat că Guvernul trebuie să găsească o rezolvare pentru problema „spinoasă legată de Biserica Greco-Catolică”, care a „pierdut cel mai mult și nu a recuperat nimic”:

„Cred că va exista un dialog între Biserica Ortodoxă și cea Greco-Catolică pentru că este inacceptabil ca după 23 de ani Biserica Greco Catolică să fie împinsă pe margine”, a afirmat udemeristul.