Kelemen explică angajamentul Guvernului pentru „extinderea emisiunilor în maghiară”: „Nu știu care este grija analiștilor. E o poveste din 2005″. Ce așteaptă UDMR de la Radio Cluj
Vicepremierul Kelemen Hunor a explicat pentru gândul că angajamentul Guvernului legat de „extinderea emisiunilor în limba maghiară finanțate de la buget” nu înseamnă crearea unui canal TVR în acest sens, ci, cel mult, preluarea modelului existent deja la Radio Târgu-Mureș, care emite pe o frecvență specială în limba maghiară, și la Radio Cluj.
În prezent, stația Radio Târgu-Mureș a Radio România emite pe două frecvențe: una exclusiv în limba română, alta în limbile a trei minorități – maghiară, germană și romanes – pe parcursul a 16 ore de emisie zilnic.
Angajamentul legat de emisiunile în limbile minorităților finanțate de la buget apare la capitolul „Minorități” în programul pentru care Guvernul Ponta își asumă mâine răspunderea în Parlament. Mai exact, Guvernul dorește, în perioada 2014-2016, „asigurarea unor programe în limba maternă la radio și televiziune pentru toate minoritățile naționale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale și de comunicare în limba maternă la nivel national”. „În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio și televiziune finanțate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei”, se arată în documentul citat.
„La Mureș există deja emisiune în limba maghiară și în limba germană și în limba romanes, toată ziua, de un an și ceva sau chiar de doi ani. Nu se poate mai mult, pentru că mai mult ar însemna ca ziua să aibă 28 de ore, în loc de 24. La Cluj există posibilitatea de a merge așa cum merge și Târgu-Mureșul, ceea ce ar însemna pentru ascultătorul român un avantaj uriaș: că emisiunea nu va fi întreruptă de alte emisiuni în limba maghiară, în limba germană, și pentru ascultătorul de limbă maghiară la fel”, susține Kelemen Hunor.
Președintele UDMR spune că angajamentul este unul vechi, asumat de mai toate guvernările din 2005 încoace și preluat doar în programul actual. „Acest lucru era în programul de guvernare, în perioada lui Emil Boc, în perioada lui Ungureanu, în perioada Ponta 2 – în ponta 1 nu era – și este și acum. Nu este o noutate. Nu putem descoperi apa minerală după ce toată lumea consumă apă minerală. În perioada internetului, în perioada digitală, în care poți să faci câte frecvențe vrei, nu știu care este grija analiștilor și comentatorilor. E o poveste din 2005. La Târgu-Mureș s-a realizat deja”, spune Kelemen.
Potrivit vicepremierului, angajamentul din program nu se referă la un canal tv special pe care UDMR să îl solicite pentru minoritatea maghiară. „Televiziunea este o altă discuție. Și acolo dacă puneți cap la cap toate emisiunile în limba maghiară și acolo probabil că 16 ore, 18 ore pe zi se adună. Doar că sunt împrăștiate”, se declară mulțumit cu situaația actuală liderul UDMR.
În prezent, emisiunile în limba maghiară la postul public de televiziune sunt difuzate, la nivel național, de trei ori pe săptămână pe canalul TVR (luni, marți și joi după-amiaza), de două ori pe săptămână pe TVR 2 (joia și vinerea de la ora 14.30 și inserate, de luni până vineri în programul „Toți împreună”, realizat de studiourile teritoriale TVT Târgu-Mureș, TVR Timișoara, TVR Cluj și TVR București, pe TVR 3, cu durată de 80 de minute, dedicate tuturor minorităților din România.
Dincolo de emisia națională, studioul teritorial TVR Târgu-Mureș emite zilnic și la nivel regional.