Prima pagină » Știri politice » Kelemen: Forma cu opt regiuni – un eșec, dacă vrem să întărim un eșec, atunci lăsăm totul așa cum e

Kelemen: Forma cu opt regiuni – un eșec, dacă vrem să întărim un eșec, atunci lăsăm totul așa cum e

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că forma de organizare cu cele opt regiuni de dezvoltare reprezintă "un eșec", adăugând că o păstrare a acestei organizări ar însemna "întărirea" acestui eșec, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că forma de organizare cu cele opt regiuni de dezvoltare reprezintă „un eșec”, adăugând că o păstrare a acestei organizări ar însemna „întărirea” acestui eșec, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi considerăm că orice reorganizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să țină cont de cetățean și de dezvoltarea județelor, de dezvoltarea regiunilor mai mici. În 1997-1998 a fost o greșeală forma actuală de reorganizare a regiunilor de dezvoltare economică, a fost un eșec. Cele opt regiuni nu corespund realităților din societatea românească în niciun fel. Există discrepanțe uriașe între județe din punct de vedere economic și social, a crescut diferența de dezvoltare între județele din interiorul regiunilor de dezvoltare”, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, Kelemen Hunor.

El a susținut că este „un argument fals, o abordare falsă” aceea că nu este timp și că, dacă se vrea modificarea celor opt regiuni, nu se vor mai putea opri discuțiile, astfel că nu se va ajunge la o finalitate și trebuie lăsate așa cum sunt.

„Dacă vrem să întărim un eșec, atunci lăsăm totul așa cum este și în continuare vom avea parte de eșec. Nu se poate argumenta că ce a mers prost, peste zece ani, va merge extraordinar bine dacă dăm competențe administrative și statut juridic”, a arătat Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR propune o reorganizare cu 12-13 regiuni care țin cont de PIB-ul pe locuitor în fiecare județ, din fiecare regiune, de relațiile sociale și economice, de capacitatea de dezvoltare, de resursele financiare pentru fiecare zonă.

„Cred că trebuie o abordare constructivă și nu suntem de acord să întărim eșecul nostru, să punem o structură de oțel în aceste opt regiuni și să spunem că dacă am făcut acest lucru, am rezolvat problema. Problema este doar amânată, nu susținem o astfel de soluție”, a spus Kelemen.

El a menționat că la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie vor avea loc dezbateri în interiorul UDMR, cu toți aleșii locali ai Uniunii, urmând ca, ulterior, să fie prezentată varianta finală a formațiunii privind regionalizarea.

Citește și