„A fost un refuz total al oricărui dialog din partea partidelor politice din Parlament (…). Bineînțeles au fost intervenții brutale din partea PNL-ului, din partea PMP-ului, ultranaționaliste. Să pui pumnul în gură, să nu accepți nici măcar discuția înseamnă că ai lucruri sau intenții ascunse (…). Majoritatea nu dorește să dialogheze cu minoritatea, dorește să pună pumnul în gură și să spună că lucrurile sunt frumoase, sunt bune, România e un model. E o afirmație fără conținut. Nu este un model. Este un model cum să bagi pumnul în gura minorităților”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.
Întrebat dacă a fost încălcat protocolul dintre UDMR și coaliția PSD-ALDE prin votul de miercuri din Camera Deputaților, președintele UDMR a declarat: „Încălcat în ce sens? Bunul simț a fost încălcat și regula dialogului. În protocol nu scrie că această lege trebuie votată de coaliția majoritară, dar bineînțeles că va fi dificilă în continuare o colaborare foarte echilibrată, până la urmă fiecare parte are niște priorități. Dacă prioritățile mele nu sunt susținute de așa-zișii parteneri, atunci și eu trebuie să mă uit care dintre prioritățile lor pot să susțin”.
Plenul Camerei Deputaților a respins miercuri proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică.
Potrivit proiectului de lege respins, în unitățile administrativ teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10 % din numărul total al locuitorilor, care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii materne.
Senatul este cameră decizională.