Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a comentat într-un interviu pentru gândul criza politică majoră din interiorul USL și posibila intrare a UDMR la guvernare alături de PSD – PC – UNPR. Liderul UDMR le-a transmis liberalilor că nu vor să le ia locul la guvernare și că nu negociază cu PSD trecerea din opoziție la putere.
„Nu este momentul, nu vrem să luăm locul nimănui. Nu vrem să luăm locul PNL-ului. Probabil că PNL are o problemă cu Voiculescu, marea dragoste a lor acum un an de zile, au o problemă cu PSD-ul, PSD-ul are probleme cu PNL-ul. Eu cred că ar trebui să meargă împreună aceste două partide mari de stânga, PSD-ul și PNL-ul fiindcă așa au fost aleși ei de populație, de cetățenii României”, a declarat Kelemen Hunor pentru gândul.
Potrivit acestuia, PNL nu ar trebui să se simtă jignit de titulatura de partid de stânga, dar așa sunt percepuți de UDMR.
„Am înțeles că au acceptat un impozit diferențiat, guvernează cu stânga, nu trebuie să fie nimeni iritat. Așa se vede, cel puțin de la mine. Asta nu este o jignire, să fii de stânga este o jignire? Nu sunt de stânga, sunt de centru stânga ca să fac o nuanțare importantă”, a precizat Kelemen Hunor.
El le-a reamintit liberalilor și lui Crin Antonescu că în iarna lui 2012, cu Dan Voiculescu de mână, au refuzat ca UDMR să intre la guvernare alături de USL.
„L-au adus pe Voiculescu, care punea fel de fel de condiții pentru noi neacceptabile. Am spus că nu fac test de loialitate nici pentru Voiculescu, nici pentru Antonescu, nici pentru nimeni, în calitate de cetățean român. A fost o reacție dură a mea la adresa lui Voiculescu, poate cea mai dură la adresa lui Voiculescu. Voiculescu a venit, mână în mână cu Antonescu, este adevărat”, a rememorat liderul UDMR.
♦ despre intrarea la guvernare: „Nu vorbim despre așa ceva, nu vrem să luăm locul PNL”
♦ despre PNL: „Este un partid de stânga, de centru stânga. Așa se vede cel puțin de la mine. Au anunțat impozit diferențiat”
♦ despre neintrarea UDMR la guvernare în 2012: „Voiculescu a venit, mână în mână cu Antonescu, este adevărat. L-au adus pe Voiculescu, care punea fel de fel de condiții pentru noi neacceptabile”
♦ despre ruperea USL: „Ar provoca o criză politică”
INTERVIUL INTEGRAL CU PREȘEDINTELE UDMR, KELEMEN HUNOR
Cum vedeți situația de pe scena politică în condițiile în care se vorbește despre intrarea UDMR la guvernare în cazul ruperii USL?
Kelemen Hunor: Nu știu cine vorbește despre o posibilă intrare la guvernare a UDMR, noi nu vorbim despre așa ceva, așa că eu nu am auzit în UDMR astfel de discuții, nici în altă parte. Sigur cei care nu mai au idei se gândesc și la noi și le mulțumim că au o grijă deosebită față de noi.
Cel care a invocat această posibilitate este domnul Iohannis.
Kelemen Hunor: Nu știu, domnul Iohannis, un om extrem de bine informat și de extrem de corect de altfel, nu are dreptate de data aceasta. Nu negociem nimic, cu nimeni. Domnul Iohannis, dacă are o problemă cu PSD și dacă are o problemă în USL și așa se pare, așa vede țara, așa vedem cu toții că există o problemă destul de mare, trebuie să caute o rezolvare în interiorul PNL, în interiorul USL, nu trebuie să aibă grijă de noi și să ne introducă pe noi în această discuție, în această dispută pentru că nu este cazul, nu este momentul, nu vrem să luăm locul nimănui. Nu vrem să luăm locul PNL-ului. Probabil că PNL are o problemă cu Voiculescu, marea dragoste a lor acum un an de zile, au o problemă cu PSD-ul, PSD-ul are probleme cu PNL-ul. Eu cred că ar trebui să meargă împreună aceste două partide mari de stânga, PSD-ul și PNL-ul fiindcă așa au fost aleși ei de populație, de cetățenii României. Așa au fost aleși și ar trebui să meargă împreună, ar trebui să guverneze. Ei din septembrie prea puțin vorbesc despre ideile țării, vorbesc despre șansele unuia sau altuia la prezidențiale, despre cine este vicepremier sau nu este vicepremier și ce va coordona. Probabil, este momentul să mai vorbească și despre oameni și despre problemele cetățenilor și să ofere niște soluții. Asta nu prea fac ei.
„PNL este un partid de centru – stânga”
Ați vorbit despre PNL ca despre un partid de stânga, o declarație care va irita conducerea PNL.
Kelemen Hunor: Am înțeles că au acceptat un impozit diferențiat, guvernează cu stânga, nu trebuie să fie nimeni iritat. Așa se vede, cel puțin de la mine. Asta nu este o jignire, să fii de stânga este o jignire? Nu sunt de stânga, sunt de centru stânga, ca să fac o nuanțare importantă.
Din punctul dumneavoastră de vedere PNL acționează ca un partid de centru stânga?
Kelemen Hunor: Da, da, da. Și așa au fost aleși ei împreună, dar asta nu este o rușine, nu văd de ce ar fi pentru cineva o rușine. Să guverneze împreună, au o soartă comună, au probleme de discutat în familie, nu trebuie să ne introducă domnul Iohannis pe noi în aceste discuții în familia lor. Nu am cerut noi să fim introduși în această discuție.
„Voiculescu s-a opus intrării UDMR la guvernare, de mână cu Antonescu”
Înaintea campaniei electorale din 2012, UDMR a semnat un acord cu USL de intrare la guvernare.
Kelemen Hunor: Corect, așa este.
După alegeri acest acord nu a mai fost respectat, liberalii s-au opus intrării UDMR la guvernare.
Kelemen Hunor: Liberalii, folosindu-l pe Dan Voiculescu. Și această precizare trebuie să o fac.
În ce sens l-au folosit?
Kelemen Hunor: L-au adus pe Voiculescu care punea fel de fel de condiții pentru noi neacceptabile. Am spus că nu fac test de loialitate nici pentru Voiculescu, nici pentru Antonescu, nici pentru nimeni, în calitate de cetățean român. A fost o reacție dură a mea la adresa lui Voiculescu, poate cea mai dură la adresa lui Voiculescu.
Nu a fost opoziția lui Crin Antonescu?
Kelemen Hunor: Nu, a fost a lui Voiculescu. Voiculescu a venit, mână în mână cu Antonescu, este adevărat.
Iar aceste condiții v-au făcut să renunțați să intrați la guvernare?
Kelemen Hunor: Da, așa a fost.
„Acordul UDMR – USL nu mai există”
Acel acord semnat cu USL, îl considerați în continuare în vigoare?
Kelemen Hunor: Nu, acel acord nu mai există. Acel acord din decembrie 2012 nu mai există, nu mai are nicio valoare. Acel acord a luat sfârșit și a murit în 2012.
Premierul după ce USL a luat decizia să nu intrați la guvernare a spus că acest acord rămâne în vigoare, că va veni o zi în care UDMR va fi invitat la guvernare.
Kelemen Hunor: Acel acord era semnat de Ponta, Antonescu și de mine. Un acord care a fost semnat în trei nu mai există din 2012. Cine, ce crede e extrem de important, dar acel acord nu mai există.
Care este relația cu PSD în clipa de față?
Kelemen Hunor: Avem o poziție corectă cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PSD, PNL, nemaivorbind de PDL. Cu fiecare avem o relație corectă, colegială și cu fiecare încercăm să găsim puncte comune de colaborare. Și la nivel local, ori cu PSD, ori cu PNL și nu puține ori cu PDL facem majoritatea și colaborăm. Pentru noi toate partidele românești democratice au o importanță deosebită în ceea ce privește dialogul nostru permanent. Da, o relație de colegialitate.
Ar susține UDMR un eventual guvern PSD – UNPR – PC?
Kelemen Hunor: În acest moment există o coaliție, este adevărat destul de șubrezită, se numește USL, nu se pune această problemă. Când nu va exista o coaliție, când va fi o problemă și sper că nu se va întâmpla prea curând, că nu are nevoie România de o criză guvernamentală, nu au nevoie cetățenii, nu are nevoie economia, atunci va fi o întrebare la care se va da un răspuns. În acest moment această întrebare pentru noi nu există.
Cum ați putea descrie relația dvs. personală cu Crin Antonescu? În campania din 2012, domnul Antonescu a spus că trebuie să vă cereți scuze pentru anumite declarații electorale.
Kelemen Hunor: Nu trebuie să ne cerem scuze, nici el nu a cerut scuze, nici eu. Avem o relație de colegialitate, din când în când, nu foarte frecvent, mai și vorbim. Ultima dată în decembrie am vorbit mai mult cu domnul Antonescu. Se întâmplă să avem întâlniri, eu nu sunt la Senat, sunt la Camera Deputaților. Senatorii, colegii mei, se întâlnesc cu domnul Antonescu. Noi nu suntem dușmani, nu avem același electorat, noi chiar nu luăm voturi de la ei și ei de la noi. Mai vorbim, mai schimbăm păreri și cu el și cu Ponta și cu Blaga și cu Ungureanu. Avem o relație de colegialitate.
UDMR este apropiat în plan european de PDL. Se poate vorbi în perspectiva alegerilor europarlamentare și de o apropiere cu PNL?
Kelemen Hunor: La alegerile europarlamentare fiecare merge pe cont propriu. La Congresul de Dublin, 6 – 7 martie, congres de pregătire al partidelor din PPE, vor fi mesaje comune pentru tematica europeană. Va exista o viziune în ceea ce privește tematica europeană, în ceea ce privește tematica națională atunci în fiecare partid vor fi abordări separate. Vom avea un candidat în locul lui Barroso la președinția UE, vom avea mesaje comune, cu conținut asemănător.
Dvs ca președinte al unui partid care faced in PPE ați susține intrarea PNL în PPE?
Kelemen Hunor: Când va exista o intenție sau o solicitare atunci voi răspunde. Cei care sunt în PPE, au un cuvânt foarte important de spus, depinde de noi și de PDL, dar depinde și de valorile asumate de orice candidat. Dacă aceste valori sunt pe linia PPE atunci se poate discuta. Dacă nu corespund, atunci nici nu se discută. Nu pot răspunde ce se va întâmpla dacă PNL va face nu știu ce. Vom vedea atunci. În acest moment sunt la Internaționala Liberală. Asta e viața, când există o altă situație atunci putem căuta un răspuns.
„Nu ne pregătim să intrăm la guvernare”
UDMR ar susține un guvern din care să facă parte și PC? Ați putea sta la guvernare alături de PC?
Kelemen Hunor: În acest moment suntem în opoziție și nu ne pregătim de guvernare și nu depinde de PC. Cu PC-ul a guvernat toată lumea, și Băsescu cu PDL-ul în frunte, și noi și liberalii și PSD-ul, toată lumea a guvernat cu PC-ul, toată lumea a guvernat cu toată lumea. Au fost încercate toate variantele posibile, inclusiv PSD – PDL. În acest moment, în afară de Dan Diaconescu, nimeni nu poate să spună că nu a guvernat și nu a guvernat în toate combinațiile. Noi cu PSD nu am guvernat în sensul că am participat la guvernare, dar am susținut și noi un Guvern PSD. Nu există variantă neexperimentată și nu există o combinație care nu ar fi avut o experiență mai lungă mai scurtă. Întrebarea este dacă cei care au câștigat alegerile sunt destul de responsabili și conștienți că soarta României este în mâna lor. Degeaba caută ei un țap ispășitor și unii și alții, că vor să rupă USL, dar să fie vinovați alții.
Găsiți vreo rațiune pentru care USL să continue?
Kelemen Hunor: Cetățenii care au avut încredere în ei, nu pentru un an de zile, ci pentru un mandat. Să facă un efort, fă un compromis, fă în așa fel încât înțelegerile să fie respectate, să nu fie înșelate așteptările oamenilor. Astea sunt argumente, cine unde ajunge prin noiembrie, decembrie, dar până atunci nu poți pune în paranteză țara.
Ruperea USL ar putea provoca o criză politică?
Kelemen Hunor: Absolut, absolut.
Și-ar găsi o rezolvare rapidă?
Kelemen Hunor: Sigur că și-ar găsi o rezolvare, dar nu este nevoie de această criză. Asta ar trebui să înțeleagă și Ponta și Antonescu și Iohannis. Sigur că se va găsi, nu știu care va fi soluția, dar nu este nevoie de așa ceva. Oamenii nu de aceea s-au dus la vot și au votat USL ca să primească după un an de zile un pumn în cap, tot de la ei, de la cei pe care i-au votat.