Prima pagină » Știri politice » Kelemen Hunor, de acord cu taxa de solidaritate pentru a susține creșterea pensiilor, dacă e plătită de companiile mari

Kelemen Hunor, de acord cu taxa de solidaritate pentru a susține creșterea pensiilor, dacă e plătită de companiile mari

Kelemen Hunor, de acord cu taxa de solidaritate pentru a susține creșterea pensiilor, dacă e plătită de companiile mari
Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a vorbit, sâmbătă seară, după o nouă rundă de negocieri PNL-PSD-UDMR, despre mărirea pensiilor și a alocațiilor. El a spus că o sursă financiară de unde se pot acoperi aceste creșteri ar putea fi o taxă de solidaritate plătită de companiile cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual.

„Eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari, când există posibilitatea de a găsi alte surse de finanțare”, a precizat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă pensiile de peste 4.000 de lei vor fi impozitate și cu cât, Kelemen Hunor a spus că la această întrebare trebui să răspundă „ministrul de Finanțe, sau viitorul ministru de Finanțe și ministru Muncii”. „Nu vreau să intru eu în discuție, au fost într-adevăr astfel de discuții, dar sunt elemente care trebuie stabilite un pic mai târziu”, a declarat președintele UDMR.

Despre sursele de finanțare care vor acoperi majorarea pensiilor și a alocațiilor, Kelemen Hunor a spus că provin din bugetul de stat.

„Sursele vin din taxe, din impozite, deficitul se acoperă și din împrumuturi. La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxa de solidaritate este OK, dar trebuie să vedem cine este solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare. Am spus că din punctul meu de vedere ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an. Ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă, sau mai lungă, depinde”, a spus Kelemen Hunor.

„Este o posibilitate de a aduna niște bani la bugetul de stat, după calculele noastre undeva între 1,4 – 1,6 miliarde de euro pe an, iar de acolo se pot finanța multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari, când există posibilitatea de a găsi alte surse de finanțare. Nu s-a decis nimic, rămâne să discutăm după instalarea guvernului. Este o perioadă dificilă și e musai să creștem pensiile, pentru că sunt oameni cu 800, 900 de lei și nu se descurcă. În primul rând trebuie să ne gândim la cetățenii României, trebuie să creștem salariile, trebuie să investim 7% din PIB anul viitor, deci e nevoie de resurse. Noi am propus această alternativă, că altfel de unde să iei bani?”, a mai declarat liderul UDMR.

Citește și