Kelemen Hunor, desemnat candidat al UDMR pentru Președinție: România a avut un președinte hiperactiv, apoi unul care se limitează la dreptul comun / Ce slogan de campanie a ales politicianul
This browser does not support the video element.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost desemnat vineri, la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU), candidat din partea Uniunii la funcția de președinte al României. Kelemen spune că desemnarea unui candidat UDMR reprezintă „o chestiune de onoare”.
Kelemen Hunor a declarat, la CRU de la Târgu Mureș, unde a fost desemnat candidat la Președinție, că va fi o campanie electorală a respectului și a viitorului.
Sloganul său de campanie va fi „Respect pentru toți”.
„Întotdeauna am avut un candidat la Președinție, a devenit o chestiune de onoare pentru noi, deoarece suntem cetățeni egali ai acestei țări. (…) Este nevoie de un candidat maghiar la Președinție de fiecare dată, este o obligație morală să avem un candidat. Nu este vorba despre mine, ci despre UDMR și comunitatea maghiară din România. Când colegii mi-au spus că în 2019 eu trebuie să îmi asum acest rol, nu știam cum să răspund, deși aveam dubii să mă aliniez a treia oară la linia de start, dar nu am putut decât să spun că mă angajez cu mare stimă și reverență față de organizația noastră la acest rol”, a spus Kelemen.
Kelemen: România a avut un președinte hiperactiv, apoi unul care se limitează la dreptul comun
România a avut un președinte hiperactiv care a cauzat multe probleme, iar acum are un președinte care se limitează doar la dreptul comun, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor. „Niciunul dintre aceștia doi nu este destul de bun”, adaugă liderul maghiar.
„E nevoie de mai mult respect în cadrul dialogului româno-maghiar, iar unde este respect apare și încrederea. Cred despre rolul președintelui că trebuie să fie pildă, să schimbe mentalitatea oamenilor. Rolul președintelui este mult mai mare. România a avut un președinte hiperactiv, care a cauzat multe probleme, iar acum are un președinte care se limitează doar la dreptul comun. Niciunul dintre aceștia doi nu este destul de bun. România are nevoie de un președinte care să poată readuce în societate respectul, stima și încrederea și poate facilita restaurarea lucruilor bune care s-au stricat în ultimii ani”, a afirmat Kelemen.
Potrivit acestuia, o campanie prezidențială nu trebuie să fie despre persoane, ci despre principii și valori, despre viitor într-o abordare globală.
În opinia lui Kelemen, viitorul președinte ar putea să ceară în următorii 5 ani creșterea cu 15% a suprafeței forestiere sau să regândească să își asume un rol de lider în Balcanii de Vest.
„România și-a pierdut din ponderea politică în zonă. Degeaba aducem rachete noi în țară, degeaba facem acest scut de protecție, dacă pleacă oamenii din țară și țara se golește. Avem nevoie de modernizare și dezvoltare, dacă vrem ca România să fie o țară modernă, președintele trebuie să își spună părerea despre cercetare, educație, infrastructură. Propunerea noastră națională e valabilă pentru toată țara. Trebuie să spunem că nu vrem să luăm nimic de la nimeni, vrem să dezvoltăm, vrem să trăim într-o țară mai bună, un stat drept, o țară înțeleaptă care se va transforma într-un stat verde și va respecta drepturile comunităților naționale. Cerem sprijinul și votul fiecărui cetățean”, a afirmat Kelemen Hunor.
La finalul discursului său, Kelemen a primit din partea președintelui executiv Porcsalmi Balint, care va fi șeful de campanie al UDMR, o șepcuță albă cu mesajul „România respect again”.
Kelemen Hunor a mai candidat de două ori la prezidențiale, prima oară în anul 2009, când a obținut 3,83% din voturi, și în 2014, când a obținut 3,47% din voturi.
Kelemen, întrebat dacă va fi votat și de români: Sunt sigur că da
Kelemen Hunor se declară convins că va primi voturi din partea românilor, la alegerile prezidențiale. În ce privește candidatul pe care îl va susține în turul al doilea, Kelemen spune că „trebuie să treci râul când ajungi la râu.Nu știm dacă există pod, dacă e apă, se trece pe picioare sau înotând”.
Întrebat de corespondentul MEDIAFAX, la finalul CRU, dacă speră să fie votat și de români, Kelemen a răspuns: „Sperăm și sigur că vor exista și voturi din partea românilor, sunt convins de acest lucru”.
Întrebat, de asemenea, pe cine va susține în turul 2 al prezidențialelor, candidatul UDMR a subliniat că este prematur să se pronunțe.
„Trebuie să treci râul când ajungi la râu. Deocamdată suntem așa de departe de acest râu și nici nu știm dacă există pod, dacă e apă, poți trece cu piciorul uscat sau să treci înotând pe malul celălalt. Această întrebare să mi-o adresați după 10 noiembrie și atunci, probabil, vom fi în stare să dăm un răspuns tranșant. Azi este aproape imposibil”, a răspuns Kelemen Hunor.
În cadrul CRU a fost reconfirmat în funcție președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, și a fost ales purtătorul de cuvânt al Uniunii vicepreședintele Hegedus Csilla.