Prima pagină » Știri politice » Kelemen Hunor, despre ordonanțele din Justiție: E un haos total. Ar fi un pic redundant să mai dăm un vot pe OUG 13

Kelemen Hunor, despre ordonanțele din Justiție: E un haos total. Ar fi un pic redundant să mai dăm un vot pe OUG 13

Kelemen Hunor, despre ordonanțele din Justiție: E un haos total. Ar fi un pic redundant să mai dăm un vot pe OUG 13
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la RFI, că "există un haos total" și nu sunt doi juriști care să fie de aceeași părere cu privire cu privire la circuitul legislativ al OUG 13 și OUG 14, acesta propunând modificarea Regulamentelor Camerei Deputaților și Senatului. Hunor susține că ar fi redundant să mai fie dat un vot în Parlament pe OUG 13, dar spune că "pentru liniștea oamenilor poate că trebuie făcut acest lucru" și că nu există pericolul de a fi respinsă OUG 14 la Camera Deputaților.

„Situația de drept în acest moment e foarte clară, nu există Ordonanța 13 în vigoare, există Ordonanța 14 în vigoare, deci din acest punct de vedere lucrurile sunt clare. Dincolo de aceste aspecte, există un haos total și nu există doi juriști, doi specialiști care au aceeași părere. În momentul în care va veni în Camera Deputaților, Camera decizională și va fi votată prin legea de adoptare această Ordonanță 14, atunci devine lege, lege de aprobare a Ordonanței și unii spun că nu mai are nici un rost să discuți despre Ordonanța 13, fiindcă nu există Ordonanța 13, a fost abrogată prin legea de adoptare, a fost întărită Ordonanța prin legea de adoptare”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.

În viziunea liderului UDMR, votul parlamentarilor pe OUG 13 „ar fi un pic redundant”, însă consideră că, „pentru liniștea oamenilor poate că trebuie făcut acest lucru”.

„Trebuie clarificate pentru totdeauna aceste situații, prin modificarea Regulamentului, prin modificările Regulamentelor celor două Camere, fiindcă astfel de situații rar s-au întâmplat, rar se întâmplă și probabil că nimeni nu era pregătit pentru un demers atât de complicat, atât de discutabil”, a mai spus Hunor, adăugând faptul că nu există „pericolul de a fi respinsă OUG 14 la Camera Deputaților”.

„Dar poate e bine să fie discutate paralel sau imediat după aprobarea OUG 14, imediat să fie discutată și OUG 13 la Camera Deputaților, în Comisia Juridică și apoi în plen, dar înainte de această discuție, o discuție în Comisia Juridică oricând e binevenită și la Senat și la Cameră”, a mai precizat liderul UDMR.

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, că deputații au stabilit prin consens să aprobe OUG 14 și să clarifice situația OUG 13 care a fost abrogată, afirmând că plenul s-ar putea pronunța luni sau marți asupra OUG 14.

Senatul a adoptat, marți, proiectul de aprobare a OUG 14/2017, care abrogă OUG 13/2017, cu 118 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă. Ulterior, Biroul permanent al Camerei Deputaților a stabilit calendarul dezbaterii OUG 14, urmând ca amendamentele să fie depuse până la data de 17 februarie, iar raportul dat de Comisia juridică să fie finalizat până la data de 20 februarie.

Autor