Kelemen Hunor despre votul uninominal pur: Este o greșeală, mergem din rău în mai rău

Publicat: 22 05. 2012, 12:44
Actualizat: 22 05. 2012, 12:44

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat proiectul de lege privind sistemul electoral propus de Crin Antonescu și Victor Ponta, susținând că „este o greșeală”.

„Parlamentul va renunța la principiul fundamental – reprezentarea proporțională. Vreți o majoritate solidă, dar va fi o majoritate artificială. O majoritate care nu va reflecta dorința electoratului, voința fiecărui cetățean și care se va evapora rapid”, a spus de la tribuna Parlamentului Hunor.

El a spus că un astfel de sistem – uninominal pur, din care este scos pragul electoral, nu va elimina partidele populiste sau extremiste din Parlament.

„Acest sistem folosește coaliției aflată la guvernare, dar nu aduce un plus sistemului politic. Cred că este o greșeală, ca un bumerang se va întoarce împotriva celor care vor acest sistem. Mergem din rău în mai rău, este o greșeală un astfel de sistem electoral”, a conchis președintele UDMR.

Potrivit proiectului de lege depus de Crin Antonescu și Victor Ponta, candidatul care va câștiga un colegiu va ajunge automat parlamentar, indiferent de scorul obținut de partidul său.