Kelemen Hunor a declarat, joi, în discursul rostit la Satu Mare, la manifestarea de marcare a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, unde s-a dezvelit statuia contelui Szechenyi Istvan, că elita politică românească nu poate să se pună de acord nici măcar asupra unei linii de autostradă, dar nici asupra direcției în care ar trebui îndreptate educația și sănătatea.
„Această statuie (a lui Szechenyi Istvan – n.a.) ne amintește și de faptul că o comunitate, o țară trebuie să aibă o viziune, un proiect viabil asupra direcției spre care dorește și trebuie să se îndrepte. Szechenyi a avut viziune. Noi, maghiarii din Transilvania, știm acest lucru – deoarece calea noastră este marcată de multe constrângeri și deziderate. Constrângerea existenței ca minoritate și dorința păstrării identității noastre maghiare. Dar oare țara în care trăim, România, știe spre ce direcție să se îndrepte? Deoarece această țară nu are o viziune, nu are un proiect viabil. Aderarea la UE a fost ultimul scop național. Și asta a fost acum zece ani. (…) Elita politică românească nu poate să se pună de acord nici măcar asupra unei linii de autostradă, dar nici asupra direcției în care ar trebui îndreptate educația și sănătatea. Politica românească este cunoscută, astăzi, pentru lupta acerbă împotriva celuilalt, deși ar trebui să se concentreze pe construcție și dezvoltare”, a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, 2018 ar trebui să fie anul în care, în unele probleme, societatea românească și, inclusiv societatea maghiară din Transilvania, să aibă un dialog despre un acord în privința viitorului.
„Astăzi, adevăratul act revoluționar din această țară ar fi dacă am putea reda speranța, credința într-un viitor viabil. Prima condiție esențială pentru aceasta este dialogul. Noi, maghiarii din România și reprezentanții intereselor comunității, suntem pregătiți pentru acest dialog. Asta cerem, asta așteptăm. Chiar dacă nu vom putea împărtăși niciodată trecutul, ar trebui să planificăm împreună viitorul nostru comun”, a mai spus liderul UDMR.
Kelemen consideră că este timpul să fie încheiate disputele din trecut iar românii și maghiarii să fie preocupați, în primul rând, de viitor.
„Trebuie să ajungem la un acord cu majoritatea românească, asupra faptului că 15 martie este sărbătoarea noastră a tuturor, la fel cum și libertatea este a tuturor și nu poate fi divizată. Și, cel mai important, să convenim asupra faptului că, deși denumirea țării este România, aceasta este o țară care aparține mai multor naționalități. Pe lângă majoritatea românească, este și țara maghiarilor, germanilor, romilor și lista ar putea continua. Și dacă există un dialog, o soluție de compromis, este mult mai ușor să convenim asupra obiectivelor comune. Vrem ca privirea noastră să se îndrepte spre viitor, spre viitorul planificat în comun. Acesta ar putea fi un alt act revoluționar și se poate conta pe sprijinul nostru și în acest sens”, a conchis Kelemen Hunor.