Kelemen Hunor și-a depus candidatura la Președinție
El a arătat că pentru campania sa cuvântul cheie va fi „respectul” și că vrea „o Românie puternică”.
„Vreau o Românie respectată, o Românie puternică, o țară respectată în Uniunea Europeană și în această regiune. Eu cred că în acest moment avem toate pârghiile și toate atuurile de a deveni o țară puternică în această regiune și o țară care va avea un cuvânt de spus în Uniunea Europeană”, a spus liderul Uniunii.
Acesta a menționat că a adus la sediul Biroului Electoral Central peste 270.000 de semnături de susținere a candidaturii sale.
Kelemen a arătat că trebuie să existe un stat puternic, ceea ce înseamnă comunități puternice și indivizi puternici, respectați.
Pe de altă parte, el a menționat că România are nevoie să investească în cultură, în educație, în cercetare și infrastructură. El a spus că toate statele din UE și nu numai care au asigurat prosperitate pentru cetățeni, care au nivel de trai ridicat au investit în aceste domenii.
„România trebuie să fie o țară care va reuși în această competiție. Noi vom milita pentru acest lucru, vom arăta cum ar trebui să arate România în concepția noastră și vom arăta și problemele specifice ale comunității maghiare din România. Toate statele care sunt respectate, toate statelele care sunt puternice, pe parcursul secolului XX au rezolvat și au găsit soluții pentru problema majoritate-minoritate”, a declarat Kelemen.
El a afirmat că toate regiunile istorice din România au o tradiție bogată și puternică și că, într-o perioada în care UE se bazează foarte mult pe dezvoltarea regiunilor și pe regiuni puternice, și România trebuie să folosească acest atu, prin descentralizare, prin sublinierea identității și caracteristicilor fiecărei regiuni.
Pe de altă parte, Kelemen a spus că în România nu ar trebui să existe niciun subiect despre care să nu se poată vorbi în mod direct, liber și transparent.
Întrebat pe cine ar susține în turul doi, el a evitat să dea un răspuns: „Haideți să ne concentrăm la primul tur. Avem tot timpul să luăm o decizie, dacă va fi cazul. Poate nu va fi cazul.”