Prima pagină » Știri politice » Kelemen ia distanță de Tudose: Nu cred că poate să rămână în funcție pe termen lung

Kelemen ia distanță de Tudose: Nu cred că poate să rămână în funcție pe termen lung

Kelemen ia distanță de Tudose: Nu cred că poate să rămână în funcție pe termen lung
Detalii pe Gândul

„Absolut inacceptabile. Nu mă așteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declarații de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a șocat această declarație. În UE nu poți să propui fără consecințe politice reintroducerea pedepsei capitale și după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu ești de acord cu ideile comunității respective și se vor flutura, că vor fi spânzurați, că vor fi omorâți. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declarație nu poate să rămână fără consecințe. În primul rând, eu aștept scuze de la premierul Tudose și retragerea acestor cuvinte (…). În UE nu cred că poate să rămână în funcție pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmații și care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alții”, a declarat Hunor la RFI.

Reacția vine după ce premierul Mihai Tudose a scris, joi, pe Facebook,că refuză orice dialog legat de autonomia unei părți a țării, considerând că discuțiile pe această temă sunt în afara legii.

„În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului”, se arată în postarea premierului Mihai Tudose.

Anterior, Mihai Tudose declarase, referitor la declarația comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală și cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ȘI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii și toți cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Declarațiile premierului Tudose au stârnit și reacția partidelor din Ungaria. Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, și partidul de opoziție LMP au criticat, vineri, declarațiile premierului român Mihai Tudose cu privire la refuzul dialogului despre autonomia unor părți din România, catalogând aceste afirmații drept „inadmisibile”, relatează agenția MTI

„Mihai Tudose îi amenință cu spânzurătoarea pe acei maghiari din Transilvania, care arborează în patria lor steagul secuiesc și își apără identitatea maghiară. Această declarație duce cu gândul la cele mai întunecate și barbare perioade ale secolului XX și denotă o agresivitate de nepermis pentru un șef de guvern al unui stat care se consideră european”, a declarat Balázs Hidvéghi, directorul de comunicare al prim-ministrului din Ungaria, adăugând că declarațiile lui Mihai Tudose „întrec orice măsură, sunt nemaiîntâlnite în politica europeană și au fost întipărite definitiv în mintea și sufletul fiecărui maghiar”.

Și Péter Ungár, liderul partidului de opoziție LMP, a afirmat că în 2018 o asemenea afirmație este de nepermis. Tototdată, acesta l-a somat pe ministrul ungar de Externe să transmită, de urgență, o notă verbală ambasadei României de la Budapesta și să se folosească de toate căile diplomatice pentru ca premierul român să prezinte, de îndată, scuze.

Kelemen Hunor neagă implicarea premierului ungar Viktor Orban în discuțiile dintre UDMR, PPMT și PCM.

„Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (…). Nu trebuie să medieze nimeni nimic, noi suntem colegi în Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastră și cu Zsolt Szilagyi, cu președintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne întâlnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de așa ceva”, a susținut președintele UDMR.

Liderii celor 3 formațiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT și PCM – au semnat, luni, o declarație comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală și cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 și „codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituției.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identității etnice, a culturii și limbii maghiare pe pământul natal.