Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg

Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e "un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine", dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga
Publicat: 23/11/2013, 18:35
Actualizat: 23/11/2013, 18:35

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e „un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine”, dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga

Kelemen Hunor a făcut aceste declarații sâmbătă, la Târgu Mureș, ca reacție la afirmațiile lui Gyorgy Frunda, potrivit cărora UDMR nu ar avea câștig de cauză în procesul privind Minority SafePack, la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul Frunda este un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine. Sfaturi, în această privință, nu vreau să primesc. Ascult cu mare drag ce spune el, dar noi avem un alt avocat în acest moment, un avocat specializat în drepturile Uniunii Europene și în instituțiile UE. El spune că putem câștiga acest proces. Acum, ce cred eu, n-are importanță, că eu sunt un biet politician din România”, a declarat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, după ședința CRU de la Târgu Mureș, că problema este că, într-adevăr, conform Tratatului de la Lisabona, reglementările propuse prin Minority SafePAck „sunt în atribuția națională a fiecărei țări”.

„Am înaintat această cerință și, chiar dacă a fost refuzată, e foarte importantă voința populară. Și atunci analizăm posibilitatea să pornim totuși o strângere de semnături, să demonstrăm că voința, nu a maghiarilor, ci a foarte multor minorități din UE, e ca această problemă să se discute. Și atunci punem pe masa UE aceste semnături și probabil va fi obligată să discute cumva, să rediscute chiar și Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește drepturile minorităților”, a arătat Borbely.

El s-a referit și la „armele politice și juridice” despre care Frunda a spus că pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e altceva, e o altă instituție, care spune numai recomandări către state. Parlamentul European e for de decizie”, a arătat Borbely.

Liderul UDMR Gyorgy Frunda spunea că nu crede că reprezentanții Uniunii vor avea câștig de cauză la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, la care vor să conteste respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) pentru protecția minorităților naționale.

„Cred că nici la tribunalul de la Luxemburg nu vom câștiga. Că nu e de competența lor”, a spus Frunda, sâmbătă, în fața delegaților la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureș.

Ulterior, el a argumentat, în fața presei, prin faptul că într-adevăr Comisia Europeană nu are competențe privind inițiativa depusă.

„Eu am spus-o și la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această inițiativă europeană: este un gest politic, este normal și problema trebuie ținută în gândirea politică. Dar pe competențele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competențe. Și de asta CE a respins această inițiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competența ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR și FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem șanse, pentru că, dacă citim cu atenție atribuțiile, nu este într-adevăr atribuția CE”, a declarat Frunda.

El a arătat că există „alte arme politice și juridice” care pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative, prin discuții la nivelul Parlamentului European, „la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona” sau la Consiliul Europei.

„Ce trebuie făcut? Trebuie ca reprezentanții noștri în PE, alți membri ai PE să discute această problemă la nivelul grupurilor parlamentare, la nivelul comisiilor de specialitate, ca la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona să se discute această problemă. Și atunci se va putea rezolva și ea, dar până atunci cred că locul în care aceste probleme pot și trebuie discutate este Consiliul Europei, care are astfel de atribuții și care a dovedit în ultimii 15 ani, de când există tribunalul de la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, că rezolvă astfel de probleme”, a spus el.

În septembrie, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică și anunțând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiție.

Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților „Minority SafePack” – prin care reprezentanți a 96 de minorități din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naționalităților din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităților – a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreședintele politic al UDMR Laszlo Borbely spunea atunci că cele șase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale”.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
George Simion a fost denunțat la DNA! Trădare supremă în AUR
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang