Întrebat dacă sunt motive pentru ieșirea de la guvernare, Kelemen a răspuns: „Noi am făcut un acord până în 2016. Acolo sunt prevăzute lucruri care trebuie făcute. Suntem după opt luni de guvernare și e greu să facem un bilanț”.
El a mai spus că nu caută motive sau pretexte pentru ca UDMR să iasă de la guvernare, ci doar vrea sa înțeleagă ce s-a întâmplat duminică.
„Pe parcursul unei guvernări s-ar putea să apară fel de fel de probleme neprevăzute, dar în acest moment eu nu caut motive pentru a ieși sau argumente, pretexte pentru a ieși de la guvernare, acum vreau să înțeleg ce s-a întâmplat duminică. Trebuie să înțelegem de ce electoratul maghiar a votat așa cum a votat și care a fost argumentul majorității pentru un astfel de vot. Eu știu care a fost”, a adăugat liderul UDMR.
Kelemen a mai a spus că în grupurile parlamentare ale UDMR se va discuta despre rezultatul alegerilor, nu despre guvernare.
Totodată, el a spus că nu există în acest moment în UDMR propuneri privind ieșirea de la guvernare și că o discuție în acest sens ar putea avea loc la reuniunea Consiliului Permanent.
„Decizia privind guvernarea nu o vom lua aici. În cazul nostru, forumul statutar e Consiliul Permanent, care va lua o astfel de decizie dacă va fi cazul. Încă nu am convocat Consiliul Permanent. Probail săptămâna viitoare vom avea o ședință. Până atunci trebuie să ne consultăm cu organizațiile să analizăm rezultatul alegerilor, după aceea am putea lua o astfel de decizie, dar nu există în acest moment astfel de propuneri”, a afirmat Kelemen.
El a arătat că ceea ce s-a scris în presă pe acest subiect reprezintă „pure speculații” care nu au legătură cu UDMR.
Klaus Iohannis a câștigat detașat alegerile în județele Harghita, Covasna și Mureș. Cel mai mare scor l-a obținut în Harghita, unde a fost votat de 79,78% din alegători. În Covasna, Iohannis a avut 77,95%, iar în Mureș, 68,63%.