Prima pagină » Știri politice » Kelemen: Până la mijlocul anului viitor trebuie să avem o Constituție amendată

Kelemen: Până la mijlocul anului viitor trebuie să avem o Constituție amendată

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la Bistrița, că noua majoritate care se va forma după alegeri va avea "obligația și responsabilitatea" de a începe activitatea parlamentară cu pregătirea amendării Constituției, în opinia UDMR fiind nevoie de o nouă Constituție.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la Bistrița, că noua majoritate care se va forma după alegeri va avea „obligația și responsabilitatea” de a începe activitatea parlamentară cu pregătirea amendării Constituției, în opinia UDMR fiind nevoie de o nouă Constituție.

Kelemen Hunor a declarat, într-o conferință de presă, că UDMR se mobilizează zilele acestea, spre final de campanie, ca să facă pragul electoral întrucât consideră că aceste alegeri sunt „cruciale pentru România și pentru UDMR”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi, în această perioadă, încercăm să facem o mobilizare puternică pentru alegerile din 9 decembrie. Considerăm că aceste alegeri sunt cruciale pentru România, dar și pentru UDMR. Anul viitor, în România, vor fi luate câteva decizii importante care nu vor fi repetate în fiecare an și ele vor defini evoluția societății din România și direcția în care va merge țara noastră”, a spus Kelemen.

El a declarat că, anul viitor, noua majoritate va avea „obligația și responsabilitatea” de a începe activitatea parlamentară cu „pregătirea amendării Constituției”.

„Eu cred că, până la mijlocul anului viitor, trebuie să avem o Constituție amendată și, din punctul nostru de vedere, ar fi bine să avem o nouă Constituție. Din punctul nostru de vedere, în zece ani, de când a fost ultima dată amendată Constituția, am văzut care sunt problemele, defectele Constituției și aceste slăbiciuni trebuie corectate. De aceea, eu cred că primul mare test al noului Parlament va fi amendarea Constituției și aici noi avem un proiect de amendare a Constituției pregătit încă de anul trecut și care sigur că va fi nuanțat dacă va fi necesar și sunt convins că acest proiect răspunde la toate provocările societății din România din această perioadă”, a spus Kelemen.

Întrebat la ce articole din Constituție se referă atunci când spune că acestea trebuie amendate, Kelemen Hunor a declarat: „La toate, nu există niciun articol care nu poate fi schimbat”.

„Sistemul politic trebuie pus la punct. Trebuie să luăm o decizie, vrem republică prezidențială, semiprezidențială sau parlamentară. Eu optez pentru republică parlamentară, dar acest lucru nu înseamnă că președintele nu poate fi ales prin vot direct că românilor le place să pună ștampila, să aleagă în mod direct președintele republicii, dar când vorbești de atribuții, atunci trebuie să fie un președinte care are alte atribuții decât în actualul sistem și nu are nicio legătură cu persoanele care au fost în această funcție în ultimii 23 de ani sau care vor fi”, a declarat el.

Kelemen a spus că trebuie reglementat și raportul între Parlament și Guvern.

„Parlamentul nu trebuie să fie o anexă, o remorcă a Guvernului. Ordonanțele de urgență trebuie limitate, asumarea răspunderii trebuie limitată la maxim două pe an. Toată lumea a greșit, și noi, nu spun că noi am evitat această instituție constituțională sau de a merge cu asumarea în Parlament și de a evita dezbaterea parlamentară. Foarte multe probleme de aici au plecat. Ordonanțele și asumarea trebuie limitate”, a declarat el.

Kelemen a afirmat că trebuie luată o decizie legată de ce fel de sistem vrea România să aibă, unicameral sau bicameral, el optând pentru cel bicameral cu atribuții distincte pentru cele două Camere.

„Un singur aspect trebuie să rămână în care cele două Camere au atribuții comune, asumarea bugetului și aprobarea contului de execuție bugetară”, a spus el.

Kelemen a afirmat că, în noua Constituție, trebuie reglementate raporturile între președinte-Guvern, președinte-Parlament, Curtea Constituțională- Parlament.

„Sunt multe aspecte care, după zece ani, cel puțin din punctul meu de vedere, și-au demonstrat ineficiența. Conflictele politice izvorăsc din aceste probleme care, în Constituție, nu sunt rezolvate. Nu e bine să fie nici albă, nici neagră. Trebuie lucrurile clarificate”, a declarat el.

Întrebat dacă crede că trebuie modificat și articolul 1 din Constituție, liderul UDMR a răspuns: „Articolul 1, dar nu numai, mai sunt și altele care sunt declarate sfinte în Constituția României. Este un articol care spune că sunt aspecte care nu pot fi modificate de nimeni niciodată și în niciun caz. Nu e bine. Constituția a fost făcută de oameni, de Parlament, nu e o Constituție creată de divinitate, de Sfântul Duh. A fost creată de om și trebuie modificată de om”.

Liderul UDMR a spus că Uniunea nu pune în discuție noțiunea de „stat unitar”, ci pe cea de „stat național”.

„Nu punem în discuție sintagma de stat unitar. Singura pe care noi am contestat-o de fiecare dată este sintagma de stat național. Cu unitatea nu avem nicio problemă. În ce privește statul național, UDMR crede că Constituția trebuie să reflecte realitatea. Realitatea în România, vreți sau nu vreți, este că circa 10 la sută din cetățenii României nu sunt de etnie română. Tu poți spune că e stat național, dar acest lucru nu reflectă realitatea și interesele României nu stau în această sintagmă, fericirea românilor nu stă în această sintagmă, creșterea economică și locurile de muncă nu stau în această sintagmă. Noi nu am contestat niciodată statutul de stat unitar. Când vorbim de articolul 1 vorbim doar de sintagma de stat național”, a mai spus Kelemen Hunor.

Citește și