Kelemen: Scoaterea sintagmei „național” din articolul 1 din Constituție nu este negociabilă

Kelemen: Scoaterea sintagmei național din articolul 1 din Constituție nu este negociabilă
Publicat: 25/05/2013, 20:48
Actualizat: 28/07/2014, 19:57

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, că propunerea formațiunii de scoatere a sintagmei „național” din articolul 1 din Constituție „nu este negociabilă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, dacă pentru UDMR este negociabilă propunerea de scoatere a sintagmei „național” din articolul 1 al Constituției, Kelemen Hunor a răspuns negativ.

„Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am recepționat toate mesajele. Nu este negociabilă”, a spus liderul UDMR.

Premierul Victor Ponta le-a spus, sâmbătă, delegaților UDMR la Congresul Uniunii, că modificarea articolului 1 din Constituție va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a națiunii.

„Cred că la modificare constituțională putem găsi acea formulă care să vă garanteze și dumneavoastră că sunteți o parte a națiunii, o parte legitimă a acestei țări și că asta e țara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor”, a mai spus premierul Ponta.

Peste o mie de persoane au participat, sâmbătă, la al XI-lea Congres al UDMR, care s-a desfășurat la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare congres din istoria Uniunii. Printre participanți s-au numărat peste 770 de delegați ai filialelor teritoriale și liderii principalelor partide din România și Ungaria. La congres au participat, ca invitați, și președintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, președintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, precum și politicieni din Ungaria.

Potrivit unui document adoptat, sâmbătă, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomandă ca, pe lângă limba română, în unele regiuni limbile minorităților naționale să poată fi utilizate ca limbă oficială.

„Recomandăm o clauză constituțională care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale și condiții constituționale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităților naționale să poată fi utilizate ca limbă oficială. Recomandările noastre se referă în primul rând la situația constituțională și de drept civil a comunității noastre etnice: recomandăm din nou radierea conceptului statului național. Consemnarea caracterului național al statului în Constituție este un anacronism care, cu toate că nu poate fi interpretat în termeni juridici, poate servi drept bază unor măsuri discriminatorii împotriva minorităților etnice sau respingerii unor creanțe îndreptățite ale minorităților. Recomandăm totodată ca legea să recunoască minoritățile naționale ca elemente constitutive ale statului, pentru că acest principiu constituțional poate crea egalitatea reală în drepturi nu doar între indivizi ci și între comunități, în primul rând între majoritatea română și naționalitățile istorice de pe teritoriul României, conform celor stipulate în Declarația de la Alba Iulia din 1918”, se arată în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor