Kelemen: UDMR va insista pentru recunoașterea limbii maghiare în Constituție
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că Uniunea va avea un rol important în amendarea Constituției în anul 2013, în condițiile în care există „mai multe aspecte care trebuie clarificate”, și va insista pentru recunoașterea limbii maghiare în legea fundamentală.
Kelemen a spus, vineri, într-o conferință de presă la Zalău, că UDMR va insista în amendarea Constituției și pe drepturile minorităților, drepturile lingvistice și cele colective, dar și pentru recunoașterea limbii maghiare în legea fundamentală în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporție substanțială, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Anul 2013 va fi un an în care Constituția României va fi amendată. Este nevoie de o amendare a Constituției și noi credem că UDMR va avea un aport important în amendarea Constituției. Sunt câteva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol și până la raportul între instituțiile fundamentale, dacă vrem republică parlamentară sau republică semiprezidențială, dacă vrem să separăm atribuțiile celor două Camere ale Parlamentului, dacă vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste întrebări avem răspunsuri corecte și concrete care vin din societate și nu din teorie, din manuale. Vom insista și în ceea ce privește drepturile minorităților, drepturile lingvistice și nu numai, drepturile colective, și noi credem că folosirea limbii materne este un lucru important, și în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporție substanțială această limbă trebuie să devină o limbă recunoscută și din punct de vedere al legii fundamentale”, a spus liderul Uniunii.
Potrivit acestuia, după amendarea Constituției va avea loc și o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, iar UDMR va avea, de asemenea, un punct de vedere.
„Nu este indiferent comunității maghiare cum vor arăta aceste regiuni, că rămân aceste județe, iar peste județe se vor organiza regiuni de dezvoltare sau nu. Noi considerăm că județele trebuie să rămână în forma actuală, iar peste acestea trebuie să apară noi regiuni de dezvoltare ținând cont de tradițiile culturale, tradițiile istorice, legăturile economice și sociale între diferite microregiuni, pentru că aceste tradiții, aceste identități regionale sunt puternice și noua organizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să țină cont de aceste aspecte fundamentale, altfel nu vor fi eficiente, nu vor fi coerente aceste regiuni”, a subliniat Kelemen.
Liderul UDMR s-a declarat convins că până în 2016 în România va fi regândit și sistemul electoral, fiind important pentru Uniune ca acesta să fie unul proporțional, „care înseamnă că fiecare comunitate este reprezentată în Parlamentul României, niciun vot nu se pierde și formațiunile politice mici nu vor ieși din politica națională”.