Klaus Iohannis a dat autografe peste trei ore pentru cartea sa autobiografică. „Nu plec până nu le semnez tuturor”
Sute de oameni au venit la Târgul de Carte Gaudeamus pentru a asista la lansarea cărții autobiografice a lui Klaus Iohannis. Imediat ce a ajuns la târg, președintele ales a fost întâmpinat de câțiva vizitatori. „Să ne trăiți, domnule președinte!”, i-a strigat una din doamnele care îl aștepta la intrare. „Mă bucur foarte mult să vă văd!”, le-a răspuns Iohannis celor care îi scadau numele.
Drumul până la standul Editurii Curtea Veche a fost dificil atât pentru Klaus Iohannis, cât și pentru oamenii care stăteau la coadă de ore bune să cumpere o carte, pentru că era aglomerație mare. După ce au cumpărat cartea, oamenii s-au așezat la o altă coadă, pentru autografe. Când Iohannis a început să vorbească, toată lumea l-a aplaudat și i-a strigat numele.
Mediafax Foto// Andreea Alexandru
„Când am gândit această carte și când am scris-o am gândit-o ca metodă de-a mea de a mă face un pic mai bine cunoscut. Nu am avut ambiții literare și nici doctrinare când m-am apucat să scriu. Am vrut să le arăt oamenilor care au vrut să mă cunoască, care sunt valorile mele aduse din familie, din școală, din cercul de prieteni, cum am văzut eu dezvoltarea în spațiul public. Aceste lucruri o să le găsiți în carte. Ceea ce n-o să vedeți în această carte este senzaționalul. Nu am niciun eveniment senzațional de remarcat. Nici nu cred că senzaționalul este foarte important în politică”, a spus președintele ales, care a adăugat că nu are nicio rețetă a succesului, în afară de cea enunțată de Einstein în urmă cu un secol – 1%- inspirație, 99% – transpirație.
Iohannis a spus că prin prezența sa la Gaudeamus a vrut să dea „un semnal pentru cultură”. „Astăzi se văd oamenii și sper că și cărțile. În mine veți avea un președinte care va reconecta cartea cu omul și omul cu cartea”, a mai spus acesta.
După scurtul său discurs, Klaus Iohannis s-a așezat răbdator la masă și a început să dea autografe.
Pentru că unii dintre oameni nu respectau coada, reprezentanta editurii îi ruga să stea într-un singur sens. „Haideți să dovedim și noi că putem să facem o coadă civilizată. Dacă veți sta într-un singur sens, îi va fi mai ușor și domnului președinte și veți pleca și dumneavoastră mai repede”, le spunea reprezentanta editurii.
La coadă, erau și mai mulți copii aduși de părinții lor. Acești aveau prioritate la autografe, să nu stea la coadă, așa a decis președintele ales. „Domnul Iohannis v-am văzut la televizor”, îi spuneau cei mai mulți dintre copiii care ajungeau lângă el.
Mulți dintre cei prezenți nu au mai apucat să cumpere cartea autobiografică pentru că se terminase. Editura Curtea Veche a adus la târg aproximativ 3.000 de cărți. „L-au salvat cărțile, că s-au terminat. De fapt, tot tirajul s-a terminat. Vom scoate o a doua ediție, adăugită și reviziuită cu perioada campaniei”, a spus editoarea de la Curtea Veche.
Răbdător, președintele ales a semnat fiecare carte în parte. O singură dată a făcut o pauză: „să beau niște apă”, a spus el. După ce a terminat de semnat toate cărțile, Iohannis a spus că e încă bucuros că au venit atâția oameni și din acest motiv a stat să semneze fiecare carte în parte.
„Așa cum oamenii au stat câteva ore până când au ajuns în fața mea să le semnez cartea, mi s-a părut normal să stau până când am semnat și ultima carte”, a spus Klaus Iohannis.
Mediafax Foto// Andreea Alexandru
În total, cartea „Pas cu Pas” a fost tipărită în 15.000 de exemplare, dintre care 4.000 au fost date în campania electorală.
Klaus Iohannis scrie în volumul său autobiografic „Pas cu pas” că a reușit să devină un bun primar și pentru că a putut să privească situația de la distanță și să potrivească fiecare lucru la locul lui.
„Când am ajuns primar eram un outsider. Mi s-a spus că voi rezista numai câteva luni de zile, după care voi deveni corupt, fie mă voi înscrie într-un partid politic, fie voi renunța la primărie. Corupt nu am devenit, într-un partid politic nu m-am înscris până în 2013 și nici n-a fost cazul să renunț la primărie. Cred că am reușit să devin un bun primar și pentru că am putut să privesc situația de la distanță și să potrivesc fiecare lucru la locul lui”, a scris președintele Klaus Iohannis în volumul sau autobiografic.
Mediafax Foto// Andreea Alexandru
Iohannis vorbește și despre părinții săi, menționând că aceștia „au fost oameni simpli, fără funcții: mama a fost sora medicală, fără apartenența politică, iar tata a fost tehnician la o întreprindere”.
Iohannis mărturisește că „este dificil pentru mine să mă refer la casa părintească într-un mod emoționant, cum fac majoritatea oamenilor care își amintesc de locul în care au copilărit. Propriu-zis, casa părintească nu a existat. Am stat cu chirie și ne-am mutat de mai multe ori”, povestește președintele ales în cartea sa.