Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și a numit un premier interimar la Palatul Victoria

Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și a numit un premier interimar la Palatul Victoria

Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și a numit un premier interimar la Palatul Victoria
Președintele Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și l-a numit pe Cătălin Predoiu interimar.

Președintele Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe Nicolae Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de premier.

„În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a anunțat Administrația Preziențială.

În același timp, șeful statului a anunțat consultări pentru desemnarea unui candidat. În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României va invita marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Klaus Iohannis a chemat la consultări partidele pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier și formarea unui nou Guvern, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia, luni, și a declarat că speră ca noul Cabinet să fie învestit până joi.

Nicolae Ciucă a fost numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, la a doua tură, după căderea Cabinetului Cîțu.

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, în 22 noiembrie, ziua în care l-a desemnat candidat pentru funcția de premier / Sursa foto: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a convocat consultări atunci cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie 2021.

„S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, declara, în 22 noiembrie 2021, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Scurtă cronologie a Cabinetului Ciucă

Cabinetul Ciucă este la Palatul Victoria din 25 noiembrie, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament.

Actualul Executiv a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare, astfel că a actualul Executiv a fost învestit, la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, respectiv din 5 octombrie, când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.

Deblocarea stării de interimat a fost posibilă la acea vreme prin încheierea unui acordul politic încheiat de coaliție în noiembrie 2021, ce prevedea ca, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, până la alegerile generale din 2024.

Crizele din ultimele aproximativ luni – criza energiei, implicațiile războiului din Ucraina, inflația galopantă – dar și pozițiile diferite privind unele chestiuni-cheie ideologic, precum pensiile, și demisii ale unor miniștri – au provocat o serie de declarații tensionate între partenerii de guvernare.

Conform acordului politic, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL, pe baza protocolului.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și