Klaus Iohannis a promulgat Legea care donează sistemul PATRIOT către Ucraina / Guvernul decide asupra detaliilor de transfer

Publicat: 05 09. 2024, 15:47
Actualizat: 05 09. 2024, 17:51

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care România va dona Ucrainei un sistem de rachete sol-aer Patriot. Decizia donării acestui sistem a fost luată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în data de 20 iunie, România solicitând în schimb Statelor Unite furnizarea unui sistem similar.

Marți, 3 septembrie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat proiectul de Lege inițiat de Guvern ce prevede donarea sistemului Patriot către Ucraina cu 245 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și o abținere. Votul din Camera Deputaților a urmat celui din Senat, care a avut loc luni seara.

Proiectul de Lege a fost aprobat de Parlament în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că timpul de contestare a Legii la Curtea Constituțională se scurtează de la 5 la 2 zile.

„După promulgarea legii, Guvernul poate emite hotărârea de guvern pentru transfer, conform prevederilor legii. Ministerul Apărării va gestiona întregul proces”, a declarat luni, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform proiectului de lege întocmit de Ministerul Apărării Naționale, „finalizarea actului de donație va întări poziția României ca furnizor de securitate regională și va consolida parteneriatul cu Statele Unite ale Americii”.

Astfel, România va dona Ucrainei unul dintre cele șapte sisteme Patriot în configurația 3+ pe care țara noastră le-a achiziționat de la SUA.

Prevederile Legii

Potrivit expunerii de motive, Legea prevede următoarele aspecte:

– se propune aprobarea efectuării unui act de donație pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configurația convenită cu partenerul american;
– se abiliteaza Guvernul Romaniei să stabileasca detaliile realizării actelor de donație și a transferului propriu-zis prin hotarare a Guvernului;
– se abiliteaza Guvernul Romaniei să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance-LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziționarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuratia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special, cu încadrarea î valoarea prevazuta la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile;
– se abiliteaza Ministerul Apărării Naționale să asigure sumele necesare achitarii taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol.

Promisiunile SUA, față de România

România ar urma să primească la schimb un alt sistem Patriot din partea Statelor Unite. Ministerul Apărării Naționale este cel care negociază cu guvernul Statelor Unite, țara care produce un astfel de sistem.

,,Va fi un sistem ultramodern!”, noul Patriot pe care ar urma să-l primim, au precizat surse guvernamentale.

Totodată, SUA ne-au acordat și un împrumut de 2 miliarde de dolari, bani care vor fi direcționați către modernizarea și înzestrarea armatei române, consolidând capacitatea de apărare a țării în acest context geopolitic tensionat.

CITIȚI ȘI:

Legea care vizează transferul sistemului PATRIOT către Ucraina, votată în plenul Camerei Deputaților / AUR a votat împotrivă