Klaus IOHANNIS, de Ziua Armatei: Rusia provoacă PAGUBE, inclusiv în proximitatea României / „Să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate”
De Ziua Armatei, Klaus Iohannis a vorbit despre modificarea procesului legislativ care permite țării noastre să prevină „riscul de drone eșuate utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene”.
„Forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România”, a declarat Iohannis.
Suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național, a spus șeful statului.
Președintele României a punctat că „traversăm vremuri dificile care sporesc instabilitatea și impredictibilitatea evoluțiilor de securitate la nivel regional”, iar în acest context „puterea militară capătă o și mai mare relevanță, atât ca un mijloc de consolidare și proiectare a forței, cât și ca factor esențial de descurajare și apărare”.
Iohannis a amintit și de războiul din Ucraina, țară căreia România îi sprijină „dreptul la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar”.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o provocare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, care a asigurat pacea și stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial.
De aceea, trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali.
Iohannis a subliniat că România este „o țară sigură și un pilon de stabilitate în Estul Europei, iar cetățenii români beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră” și le0a mulțumit militarilor străini pentru prezența pe teritoriul nostru.
La Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii Aliați au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, iar acest fapt se datorează, în mare măsură, eforturilor politice, diplomatice și militare ale României din ultimii 10 ani.
De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul național o serie de structuri și comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români.
Iohannis a transmis că armata „trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB”.
Încă de la preluarea primului meu mandat de Președinte, am susținut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului din cadrul NATO.
Ulterior, pe fondul cerințelor operaționale generate de schimbările din mediul de securitate, am încurajat creșterea alocărilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023.
Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forțelor armate, pe termen scurt, mediu și lung.
CITEȘTE ȘI: