Klaus Iohannis, de Ziua Culturii Naționale: În perioada comunistă, cultura a fost ascunsă sub o pătură urâtă de ideologie și propagandă
Academia Română a sărbătorit Ziua Culturii Naționale într-o sesiune deschisă de alocuţiunea acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Klaus Iohannis a transmis un cuvânt de salut, citit de prof. univ. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.
În discursul său, președintele unește identitatea națională și la cultivarea limbii române ca element central al patrimoniului nostru cultural de opera și contribuția excepțională a lui Mihai Eminescu.
Atunci când de ziua nașterii „omului deplin al culturii românești”, cum îl caracteriza Constantin Noica pe Mihai Eminescu, omagiem însăși Cultura, arătăm cât de important este rolul implicării personalităților din acest domeniu în dezvoltarea societății noastre. (…) Peste generații, opera eminesciană reprezintă o moștenire neprețuită lăsată nouă și care pune în evidență rolul culturii în evoluția spre modernitate a societății noastre, un proces care s-a inspirat din valorile occidentale și care, printr-o fericită îngemănare cu spiritualitatea și tradițiile poporului român, a stat la baza împlinirii idealului unității noastre naționale.
Președintele a evidențiat că în perioada comunistă, cultura „a fost ascunsă sub o pătură urâtă și grea de ideologie și propagandă”, iar limba română „a fost pusă cu forța în slujba textelor închinate dictatorilor”.
Cu toate acestea, reperele culturale autentice nu au încetat să dea rod și să hrănească speranța în revenirea la libertate, la o societate a promovării valorilor și a cultivării dialogului intercultural. Faptul că românii de pe ambele maluri ale Prutului cinstesc astăzi, împreună, cultura, tradițiile și limba din care ea și-a tras seva puternică reprezintă rodul jertfelor și al luptei pentru democrație, fiind totodată dovada triumfului libertății, al rezistenței și al solidarității prin și pentru cultură.
În ziua în care sărbătorim Cultura, președintele Iohannis a îndemnat autoritățile să sprijine mediul cultural, public și privat și să acorde importanța cuvenită educației și culturii în formularea strategiilor lor.
Implicarea cetățenilor în viața culturală este strâns legată de angajamentul civic și democratic al societății, a mai transmis Iohannis.
CITEȘTE ȘI:
Dan Puric: „Eminescu ne-a scos din iobăgia conștiinței!” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE