Președintele Klaus Iohannis a făcut mai multe precizări despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă de PSD, punctând că partidul este cinic și iresponsabil. De asemenea, acesta a făcut declaraii și despre dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor, precum și despre industria HoReCa.
„Această moțiune mi se pare neavenită din motive foarte simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economicp, nu vii, din Opoziție, să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, asta am mai stabilit-o când au tras de timp cu aprobarea legii care carantinei, este și iresponsabil. Nu poți să vii în plină pandemie și criză economică să dai jos Guvernul numai așa, să arăți propriilor alegători că mai ești acolo. Fiindcă despre asta vorbim – PSD-ul vrea să arate că mai este acolo.
Nu are soluții pentru România, PSD nu are soluții pentru români, PSD caută, probabil, soluții pentru baronii care s esimt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Este neavenită. Pe lângă asta, există dubii în spațiulk public cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată, în vacanță parlamentară, într-o sesiune extraordinară, o sesiune de cenzură. Sunt specialiști care susțin că este discutabiul, sunt alții care spun că este fezabil. După părerea mea, aici avem o temă care trebuie clarificată, moțiunea este clar neavenită. Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu.
Despre trecerea din sesiune extraordinară în sesiunea ordinară, de asemenea, cred că specialiștii vor trebui să analizeze constituționalitatea și legalitatea unui astfel de demers. Ce se întâmplă după moțiune, vom discuta, evident, după ce se dezbate, se discută, eventual se votează. După părerea mea, este un gest politic iresponsabil, de uz intern pentru PSD”, a declarat Klaus Iohannis despre moțiunea de cenzură.
„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat într-o pandemie, absolut nimeni nu cred că și-a dorit pentur România o criză economie. Dar această epidemie a venit și în consecință a apărut și criza economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea își dorește și să câștige mai bine și guvernanții de bună seamă doresc să dea bani mai mulți oamenilor care au așteptări mai mari, dar, însă, pentru a face posibile aceste lucruri, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există și dacă România intră în criză economică și veniturile se reduc, este clar că nu se pot mări cheltuielile. Este un lucru absolut simplu de calculat. Totuși, eu am spus de la bun început și mă bucur că în PNL s-au găsit foarte mulți politicieni care au aceeași părere, că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile, adică copii și pensionarii, să plătească nota de plată pentru această epidemie și pentru recesiunea economică, și atunci, cu toate că marea majoritate a specialiștilor, economiștilor, au repetat de nemumărate ori, că nu se pot majora, am solicitat Guvernului să găsească soluții să le majoreze, atât cât se poate. Și iată, au venit cu soluții pentru majorarea alocațiilor în etape, o soluție foarte potrivită, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. În condițiile în care majoritatea specialiștilor au spus că nu se poate, iată că totuși că Guvernul a venit cu o soluție de majorare a pensiilor. Este o majorare atât cât s-a putut acum, mai încolo, când economia își va reveni, cu siguranță se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a explicat Klaus Iohannis.
„Înțelegem foarte bine această preocupare din zona HoReCa și trebuie să admitem că este sectorul proabil cel mai grav lovit de criza economică generată de epidemie. Pentru a veni în sprijinul celor din HoReCa, Guvernul a aprobat deja diferite scheme de ajutor și va continua să elibereze scheme de ajutor. Însă trebuie să fim foarte sinceri. Este vorba de sănătatea publică, a întregii populații, și în condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi (…) noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Și până când nu reușim să ajungem la un număr mic de cazuri, până nu intrăm într-o descreștere consistentă a epidemiei. nu se vor lua alte măsuri de relaxare. Dar, în contrapartidă, Guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic”, a anunțat acesta.