Klaus Iohannis, despre Regele MIHAI I: Ziua de 23 august ne arată diferenţa pe care o poate face un singur om în faţa urii

Klaus Iohannis, despre Regele MIHAI I: Ziua de 23 august ne arată diferenţa pe care o poate face un singur om în faţa urii
Publicat: 23/08/2024, 11:29
Actualizat: 23/08/2024, 11:42

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, importanța Zilei de 23 august ca un simbol al curajului în fața regimurilor totalitariste, evocându-l pe Regele Mihai I și decizia sa de acum 80 de ani, care a schimbat cursul celui de-Al Doilea Război Mondial și a salvat România de la un dezastru iminent.

În mesajul său, cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, șeful statului evidențiază că această zi nu doar onorează memoria celor care au suferit sub regimuri totalitare, ci și reamintește de sacrificiile celor care au luptat pentru democrație și libertate, în pofida unor condiții extrem de dificile.

Totodată, șeful statului aminteşte că în urmă cu 85 de ani era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, „un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate pentru interesele unor regimuri criminale”.

Politicile naziste și sovietice au condus la Holocaust și genocid, la deportări, la despărțirea familiilor, la foamete și numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici și traume care au afectat generații întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia și cu persecuțiile regimurilor totalitare.

Chiar sub amenințarea unor pedepse crunte, oamenii nu au putut fi reduși la tăcere și au găsit puterea de a trece de cenzura vremurilor, iar exemplul celor care au rezistat în fața opresorilor rămâne înscris în istorie ca dovadă de tărie de caracter și hotărâre, explică Iohannis.

El transmite că, în prezent, Europa este un loc mai sigur, iar România a devenit un pilon în asigurarea stabilităţii şi a securităţii regionale, iar ţara noastră contribuie activ la apărarea valorilor şi a principiilor democratice şi reprezintă un model în ceea ce priveşte promovarea ordinii mondiale bazate pe reguli şi pe respectarea dreptului internaţional.

În acelaşi timp însă, vedem cum astăzi, sub diferite forme, populismul şi discursul instigator la ură îşi fac din nou simţită prezenţa şi tocmai de aceea este necesară vigilenţa întregii societăţi, pentru a nu ne expune riscului ca toate aceste valori la care România a aderat să fie duse în derizoriu.

În acest sens, este imperativ să ne opunem oricăror derapaje la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi să fim conştienţi de pericolul reprezentat de ascensiunea forţelor extremiste care ameninţă democraţia. Inacţiunea a facilitat, de-a lungul timpului, propagarea răului, a discriminării şi a intoleranţei.

Astăzi ne reînnoim angajamentul de a reacţiona atunci când valorile democratice sunt periclitate. Apărarea şi promovarea adevărului istoric constituie o datorie de onoare faţă de victimele totalitarismelor, precum şi faţă de generaţiile tinere, care trebuie să cunoască trecutul tragic şi să se dezvolte şi să prospere într-o lume paşnică şi unită, afirmă Iohannis.

Președintele mai spune că, fiecare dintre noi, avem puterea de a răspunde şi de a acţiona atunci când valorile şi principiile esenţiale sunt puse în pericol, precum şi responsabilitatea de a-i susţine pe cei care luptă pentru păstrarea libertăţii şi a democraţiei.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, arată Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului: „Poporul nostru a luptat mereu pentru libertate”

Mesajul premierului Ciolacu cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului, Nazismului, Fascismului și Comunismului de 23 august

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Câți bani făceau zilnic frații Tate de pe urma femeilor care făceau videochat. Pedepsele aplicate...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai...
Putin a decis cum va răspunde ofensivei ucrainene în Kursk, spune ambadorul Rusiei în SUA
Am aflat pe cine suspectează Ilie Năstase că este amantul Ioanei. E un milionar român
Data la care intră pensiile recalculate în septembrie 2024. Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră
Vremea 26 august – 23 septembrie 2024. Început de toamnă cu temperaturi de vară; continuă...
Mama lui Ioan Pînțaru face dezvăluiri șocante: Am dat alarma, nimeni nu m-a ajutat
Tragedie aviatică în Thailanda: Nouă oameni au dispărut după ce un avion s-a prăbușit în...
A murit marele actor al teatrului românesc din Generația de Aur. Vestea tragică a fost...
Cum se traversează CORECT când există refugiu? Cine are prioritate?
Războiul din Ucraina, ziua 912. Medvedev şi-a ieşit complet din minţi: Ucraina va fi distrusă...
Iată modul în care SOMNUL RESETEAZĂ NEURONII pentru noi AMINTIRI!
Oana Pellea, devastată. A murit marele actor al României. S-a mai stins o mare stea
Mesajul pe care Răzvan de la Pitești, autorul melodiei "Cu capul în nori", l-a transmis...
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost...
Prognoza pentru următoarea perioadă! Cum va fi vremea în septembrie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Auguste Escoffier, unul dintre cei mai influenți bucătari din istorie