Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis, discuții cu o delegație a Congresului SUA. Interferența străină în ALEGERILE din România, printre temele abordate

Klaus Iohannis, discuții cu o delegație a Congresului SUA. Interferența străină în ALEGERILE din România, printre temele abordate

Klaus Iohannis, discuții cu o delegație a Congresului SUA. Interferența străină în ALEGERILE din România, printre temele abordate

Klaus Iohannis, președintele României, a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, o delegație condusă de Christopher Coons, membru al Congresului SUA, senator democrat din partea statului Delaware. Discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunilor Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe cooperarea de securitate și apărare, relații economice, regiunea Mării Negre, situația din Ucraina și întărirea relației transatlantice.

Printre alte subiecte abordate, șeful statului a prezentat, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale în țara noastră, măsurile luate de statul român ca urmare a interferențelor străine în procesele democratice și a intensificării atacurilor hibride.

Parteneriatului Strategic româno-american

Preşedintele României a evocat semnificația deosebit de importantă a Parteneriatului Strategic româno-american și a transmis un mesaj ferm privind vocația profund euroatlantică a României, ca aliat NATO de încredere și membru al UE care promovează o relație transatlantică solidă și consistentă.

Klaus Iohannis a prezentat evoluțiile interne din România, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale, și măsurile luate de statul român ca urmare a interferențelor străine în procesele democratice și a intensificării atacurilor hibride.

Oficialul român a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, precum și importanța acordată de cetățenii români și de autorități accederii României în Programul Visa Waiver.

Klaus Iohannis a prezentat evoluțiile interne din România, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale, și măsurile luate de statul român ca urmare a interferențelor străine în procesele democratice și a intensificării atacurilor hibride.

„De asemenea, Președintele României a avertizat asupra faptului că aceste atacuri nu sunt îndreptate doar către un singur stat, ci împotriva societăților democratice în ansamblul lor, și a arătat că țara noastră a solicitat la nivelul Uniunii Europene și al NATO o coordonare intensificată pentru combaterea și prevenirea acestor activități.

A subliniat, în același timp, importanța cooperării intensificate dintre SUA și România în domenii cheie pentru contextul de securitate actual, precum amenințările hibride, cibernetice și informaționale.

În acest context, senatorul Coons a exprimat aprecierea și susținerea SUA pentru modul în care autoritățile din România au gestionat această situație dificilă și fără precedent și a fost de acord că toate democrațiile sunt expuse riscurilor hibride, fiind necesară o cooperare mai strânsă și în acest domeniu”, mai indică sursa citată.

Securitatea în regiunea Mării Negre, o altă temă de discuție

De asemenea, oficialul american a salutat nivelul excelent de cooperare politică și de securitate dintre România şi SUA şi interesul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic, țara noastră fiind unul dintre cei mai de încredere, valoroși și apropiați aliați ai Statelor Unite.

Senatorul Coons a asigurat că dezvoltarea relației cu România se bucură de sprijin bipartizan în cadrul Congresului SUA și a făcut referire și la importanța acordată securității regiunii Mării Negre, inclusiv prin elaborarea Strategiei SUA privind securitatea și dezvoltarea regiunii Mării Negre (Black Sea Security and Development Strategy), la care și România și-a adus contribuția.

Totodată, a pus accentul pe impactul strategic al proiectelor comune în domeniul energiei, inclusiv cooperarea nucleară civilă. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, precum și importanța acordată de cetățenii români și de autorități accederii României în Programul Visa Waiver.

La întrevedere, „a existat și un schimb de opinii despre războiul împotriva Ucrainei și necesitatea continuării acordării de sprijin multidimensional pentru această țară. Totodată, Președintele României a accentuat importanța etapei de reconstrucție a țării și capacitatea României de a avea un rol crescut ca și conexiune logistică, mai ales ținând cont de succesul facilitării de către țara noastră a tranzitului de produse din Ucraina, de la începutul războiului”, conform sursei amintite.

 

Sursă foto: www.presidency.ro

 

CITIȚI ȘI:

„Ordonanța Trenuleț”, ADOPTATĂ de Guvern, anunță Marcel Ciolacu: „Această ordonanță nu este una a austerității sau sărăciei

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și