Prima pagină » Știri politice » Iohannis, la GÂNDUL LIVE: Sunt dispus să candidez la prezidențiale. Am șanse rezonabile să-l depășesc pe Ponta într-o competiție. PLUS. „Antonescu nu m-a sunat înainte de a se retrage”

Iohannis, la GÂNDUL LIVE: Sunt dispus să candidez la prezidențiale. Am șanse rezonabile să-l depășesc pe Ponta într-o competiție. PLUS. „Antonescu nu m-a sunat înainte de a se retrage”

Iohannis, la GÂNDUL LIVE: Sunt dispus să candidez la prezidențiale. Am șanse rezonabile să-l depășesc pe Ponta într-o competiție. PLUS. „Antonescu nu m-a sunat înainte de a se retrage
Iohannis: Sunt dispus să candidez la prezidențiale. Am șanse rezonabile să-l depășesc pe Victor Ponta într-o competiție

Președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat la Gândul Live că este dispus să candideze la prezidențiale, adăugând că are șanse rezonabile să-l depășească pe Victor Ponta într-o competiție electorală. Mai mult, el recunoaște că și-a stabilit deja un buget pentru această campanie, dar și un proiect de program în calitate de candidat la prezidențiale. El a adăugat că se gândește la candidatura la prezidențiale din 2001, de când a fost prima dată întrebat de jurnaliști despre acest subiect.

„Din 2001, m-am gândit să fiu președintele României, când au început jurnaliștii să mă întrebe. De atunci, jurnaliștii din Sibiu m-au întrebat la intervale regulate dacă voi candida. Eu de atunci mă confrunt cu această întrebare, pe care mi-am pus-o și eu personal. Dacă se va ajunge la ceva foarte concret am un răspuns gata pregătit”, a dezvăluit Iohannis.

Liberalul a precizat că Antonescu nu l-a sunat înainte de a face anunțul privind retragerea din competiția prezidențială.

„Ar fi fost o variantă să mă sune. Nu știu dacă e bine să mergem în urmă, situația pe care o avem, ne confruntăm cu ea, să mergem bine mai departe. Domnul președinte Antonescu a venit astăzi în BPN și a explicat mai pe larg cum a ajuns la această concluzie, cum a făcut acest pas, a fost convingător. Mi s-ar părea un pic mai potrivit să fie întrebat domnul Antonescu, să-și explice pasul. În esență sunt lucrurile pe care le-a spus în conferința de presă. Modul în care a făcut acest pas, momentul și contextul general, mă fac să spun că este un pas bun pentru partid și din acest moment am și clasificat acest pas ca un om care înțelege foarte multe în politică”, a spus la Gândul Live Iohannis.

El a admis că a avut mai multe discuții cu Ludovic Orban, după ce și-a anunțat intenția de a candida pentru președinția PNL.

În privința colaborării cu PDL, Klaus Iohannis a precizat că sfârșitul lunii august este termenul limită pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, care se va face pe baza unor sondaje de opinie. El a vorbit despre o fuziune unu cu unu, sugerându-le celorlalte partide care ar fi interesate să facă parte din acest partid de dreapta să fuzioneze cu PDL sau PNL.

„Nu am un răspuns definitiv când trebuie să aibă loc fuziunea, nu este un lucru foarte simplu. Vrem să încercăm cât se poate de repede. Dacă mă întrebați de o dată, nu aș putea să o dau. Suntem în faza comisiilor care vor lucra pe domenii, pregătim Congresul PNL, continuăm discuțiile. Și unii și alții dorim să o facem cât ne permite evoluția de repede. În măsura în care ne dorim o fuziune, dacă s-ar produce mai repede ar fi mai bine, un partid, un candidat. Dacă reușim e bine, și asta e varianta optimală”, a afirmat liberalul.

El a evitat să spună dacă PNL își va păstra numele istoric în urma acestei fuziuni, subliniind că într-o negociere nu se pot pune condiții prealabile.

„Nu i-aș cere sprijinul lui Băsescu, nu avem în vedere vreo negociere cu președintele”

Klaus Iohannis a declarat la Gândul Live nu îi va cere sprijinul președintelui Băsescu pentru candidatura la Palatul Cotroceni și că nu va negocia acest lucru.

„Nu a existat nicio legătură, discuție, scenariu care cuprinde politicienii Băsescu și Iohannis. Suntem doi politicieni în România, fiecare cu treaba lui. Eu nu aș cere sprijinul său, dar dacă cineva vrea să sprijine o candidatură, candidatul propus de noi este excelent, dacă este o persoană publică cunoscută probabil este un lucru foarte bun. Nu negociem astfel de lucruri, nu vorbim despre ele. Fără îndoială poate fi un avantaj sau nu. Nu avem în vedere niciun fel de negociere cu Traian Băsescu.Pentru mine ca politician nu este în discuție nici sprijinul, nici refuzul lui Traian Băsescu. Suntem într-o non-relație și o vreme este bine să rămână lucrurile așa. Cât va dura vremea respectivă. Sunt un om politicos, dacă cineva dorește să vorbească cu mine, nu închid telefonul. Una este vorbitul, nu caut sprijinul președintelui Băsescu. Pot să înțeleg de unde au scos politicieni din această țară că eu aș fi produsul unui laborator dintr-o anumită parte. niște fantezii stranii. Dacă eram produsul lui Traian Băsescu, era premier în 2009”, a răspuns Iohannis când a fost întrebat despre sprijinul lui Băsescu în campania pentru prezidențiale.

Cele mai importante declarații ale președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis:

♦ Situația s-a schimbat destul de mult de la ultima noastră întâlnire și în consecință astăzi am venit în calitate de președinte interimar al PNL.

♦ Nu m-a anunțat Crin Antonescu că se va retrage din competiția prezidențială. Nu am discutat, dar nu știu dacă era cazul, a fost o decizie pe care a luat-o domnia sa, am luat act de ea. Astăzi în BPN am avut întâlnirea formală, care a fost într-o atmosferă foarte bună, contrar poate așteptărilor unora. Nu cred că este o problemă, fiind vorba despre o decizie foarte personală.

♦ Ar fi fost o variantă să mă sune. Nu știu dacă e bine să mergem în urmă, situația pe care o avem ne confruntăm cu ea, să mergem bine mai departe.

♦ Domnul președinte Antonescu a venit astăzi în BPN și a explicat mai pe larg cum a ajuns la această concluzie, cum a făcut acest pas, a fost convingător. Mi s-ar părea un pic mai potrivit să fie întrebat domnul Antonescu, să-și explice pasul. În esență sunt lucrurile pe care le-a spus în conferința de presă.

♦ Modul în care a făcut acest pas, momentul și contextul general, mă fac să spun că este un pas bun pentru partid și din acest moment am și clasificat acest pas ca un om care înțelege foarte multe în politică.

♦ Antonescu lasă libertatea partidului, eu nu spun că se retrage din politică, e un pas înainte, cu aspectul unui pas înapoi. Ne-a deschis calea și va rămâne unul din cei mai puternici politicieni din România.

♦ Nu a fost foarte bruscă anunțarea candidaturii mele la președinția PNL. Pot să vă confirm că am avut discuții cu domnul Antonescu înainte de a ajunge în această situație. Am convenit că la momentul când se va retrage, voi intra eu cu o candidatură. Nu sunt președinte de partid, sunt președinte interimar, Congresul va hotărî care este finalul. Sigur, am discutat de mai multe ori această chestiune.

♦ Această variantă a fost pregătită pentru orice variantă în care s-ar retrage, nu am dorit să fie o luptă pentru conducerea partidului. Partidul acum are o opțiune clară.

♦ Am discutat în mai multe rânduri cu Ludovic Orban înainte de a-mi depune candidatura.

♦ Chestiunea nu a fost discutată cu domnul Orban. M-ați întrebat dacă am discutat cu colegul Orban, am discutat după acel pas, anunțarea candidaturii. Pe loc a spus că-și retrage candidatura, mi s-a părut o atitudine foarte fair – play față de mine și potrivită pentru partid.

♦ În partid cred că este o temă foarte importantă, ne pregătim pentru prezidențiale, PNL trebuie să aibă un candidat bine poziționat în competiția PNL – PDL. Interesul major este să aibă un candidat puternic, cu imagine, șanse bune. Mi se pare corect și satisfăcător pentru democrația internă ca discuția să înceapă de jos. Am rugat pe colegii mei să poarte această discuție în organizațiile lor. Da, sunt dispus să candidez la prezidențiale, dacă mi se va cere. Răspunsul e deja în interiorul celuilalt răspuns.

♦ Atunci am fost în logica tandemului Antonescu cu mine, el la președinție, eu ca prim-ministru. Mă pregătisem pentru acel tandem de când intrasem în partid. Pregătindu-mă de atunci, am abordat câteva chestiuni care țin de funcția de prim-ministru. Acum având cu totul altă situația, dacă îmi vor solicita colegii din partid să fiu candidat la președinție, trebuie să fiu foarte bine pregătit pentru această candidatură.

♦ Am o abordare în ceva ce se poate numi un proiect pentru România, dar nu pot intra acum în detalii.

♦ Din această chestiune a ieșit domnul Antonescu (n.r – candidatura la președinție). A fost foarte ferm și clar. Odată ce a luat această decizie, acest pășește ireversibil.

♦ PDL are un candidat, PNL va avea după Congres. Se face un sondaj, două trei, până când rezultatele sunt relevante. Dacă rezultatele sondajului sunt foarte evidente, vor fi însușite de o parte și de alte. Dacă sunt senbisil egale, fie cerem sondaje mai detaliate sau se ia o decizie politică care lămurește problema.

♦ Am căzut de acord ca sfârșitul lui august este ultimul termen pe care trebuie să-l respectăm pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. În cursul verii trebuie să avem o decizie.

♦ Nu am un răspuns definitiv când trebuie să aibă loc fuziunea, nu este un lucru foarte simplu. Vrem să încercăm cât se poate de repede. Dacă mă întrebați de o dată, nu aș putea să o dau. Suntem în faza comisiilor care vor lucra pe domenii, pregătim Congresul PNL, continuăm discuțiile. Și unii și alții dorim să o facem cât ne permite evoluția de repede.

♦ În măsura în care ne dorim o fuziune, dacă s-ar produce mai repede ar fi mai bine, un partid, un candidat. Dacă reușim e bine, și asta e varianta optimală.

♦ Nu este bine să discutăm acum și în public această chestiune (n.r – schimbarea numelui PNL). E greu de gestionat să ai o negociere și în paralel să ai anumite lucruri care nu sunt negociabile. Eu am înțeles foarte bine poziția colegilor mei liberali și sunt de aceeași părere. Nu cred că asta e prima chestiune care trebuie negociată și bătută în cuie. Problemele de fond care trebuie să vină prima dată și apoi problemele de istorie, denumire. Clar că nu-și dorește nimeni de la noi să renunțe la denumirea de PNL.

♦ În procesul de fuziune, partidele vor trebui să-și spună părerea. Putem să negociem să mergem în fața partidelor cu o formulă pe care am găsit-o. Partidele vor spune da, ați negociat bine, nu, sau orice altceva. E important să mergem bine și repede înainte cu negocierea.

♦ Nicio persoană care lucrează în administrația publică din România nu poate să fie pusă pe criterii politice pentru că este interzis prin lege. Ar fi total împotriva a ceea ce încercăm să construim în România.

♦ Dacă PSD dorește să elimine anumite persoane din funcții publice doar pentru că au fost propuși de altcineva mi se pare o abordare care nu este conformă cu legea în vigoare.

♦ Discutăm fuziunea PDL – PNL. Alte formațiuni pot adera în anumite faze la acest mare partid. Nu suntem dispuși să ajungem din formatul 1 plus 1, la încă 1 și încă 1. Dacă colegii vor să fie parte din proiectul mare se pot întoarce, nu e niciun fel de problemă. Nu aș putea să vă răspund în legătură cu persoane, mai ales cele care nu au vreo funcție în partid. Nu evaluez șansele unei persoane private. (n.r. – Elena Udrea).

♦ Domnul Ungureanu și colegii săi vor trebui să facă o analiză internă și să decidă dacă vor să vină într-o formațiune de dreapta și vom hotărî împreună cu PDL.

♦ Nu am vorbit cu Traian Băsescu, nu am vorbit din 2009.

♦ Eu nu aș cere sprijinul său, dar dacă cineva vrea să sprijine o candidatură, candidatul propus de noi este excelent, dacă este o persoană publică cunoscută probabil este un lucru foarte bun. Nu negociem astfel de lucruri, nu vorbim despre ele. Fără îndoială poate fi un avantaj sau nu. Nu avem în vedere niciun fel de negociere cu Traian Băsescu.

♦ Pentru mine ca politician nu este în discuție nici sprijinul, nici refuzul lui Traian Băsescu. Suntem într-o non-relație și o vreme este bine să rămână lucrurile așa. Cât va dura vremea respectivă.

♦ Sunt un om politicos, dacă cineva dorește să vorbească cu mine, nu închid telefonul. Una este vorbitul, nu caut sprijinul președintelui Băsescu. Pot să înțeleg de unde au scos politicieni din această țară că eu aș fi produsul unui laborator dintr-o anumită parte. niște fantezii stranii. Dacă eram produsul lui Traian Băsescu, era premier în 2009

Nu a existat nicio legătură, discuție, scenariu care cuprinde politicienii Băsescu și Iohannis. Suntem doi politicieni în România, fiecare cu treaba lui.

♦ Am șanse rezonabile să-l depășesc pe Victor Ponta într-o competiție.

♦ Cineva care e primar e primar 24 de ore și președinte de partid tot 24 de ore. Voi petrece foarte mult timp în Capitală, unde voi rezolva lucrurile de întâlniri directe.

♦ Nu voi demisiona de la Primăria Sibiu până la alegerile prezidențiale.

♦ Am făcut o estimare asupra costurilor campanie, nu vă pot spune care este. Este o estimare grosieră și nu are relevanță în faza asta, împreună cu colegii vom detalia

♦ Din 2001, m-am gândit să fiu președintele României, când au început jurnaliștii să mă întrebe. De aici, jurnaliștii din Sibiu m-au întrebat la intervale regulate. Eu de atunci mă confrunt cu această întrebare, pe care mi-am pus-o și eu personal. Dacă se va ajunge la ceva foarte concret am un răspuns gata pregătit.

De asemenea, în această dimineață Klaus Iohannis a fost cel care a condus delegația PNL la negocierile cu PDL.

Primarul Sibiului va candida la Congresul din 28 – 29 iunie la funcția de președinte al partidului, singurul contracandidat anunțat până în acest moment fiind Ioan Ghișe.

Iohannis va discuta despre „pana” de comunicare apărută între el și Crin Antonescu la începutul acestei săptămâni, când prim-vicepreședintele și-a anunțat demisia din această funcția în urma rezultatelor de la europarlamentare, ceea ce l-a nemulțumit pe Antonescu. Acesta a renunțat sâmbătă la calitatea de prezidențiabil al PNL, ceea ce îl pune pe Klaus Iohannis pe lista favoriților pentru a deveni candidatul dreptei la prezidențiale.

Citește și