Premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a lovit, până acum, de reticenţa USR şi a PSD în ceea ce priveşte susţinerea noului Guvern.
În acest context, preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe Nicolae Ciucă (premier desemnat) şi Florin Cîţu (premier demis), luni seară, la o discuţie despre viitorul guvernării, în condiţiile în care negocierile cu PSD şi USR sunt în impas, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.
Întâlnirea cu preşedintele Iohannis ar putea aduce o decizie privind calea de urmat de către liberali în următoarele zile, mai ales că Nicolae Ciucă a dat de înţeles că îşi va depune mandatul dacă nu reuşeşte să aducă alături de el alte partide în afară de PNL şi UDMR.
Potrivit unor surse politice, citate de Digi 24, este luat în calcul inclusiv scenariul refacerii coaliției cu USR, după ce negocierile cu PSD au eșuat.
După discuția avută cu președintele USR Dacian Cioloș, Ciucă a declarat că „USR nu susţine un guvern minoritar şi există o soluţie, şi anume aceea a refacerii coaliţiei”.
Și președintele USR, Dacian Ciolos, a spus că premierul desemnat l-a întrebat în ce condiții s-ar întoarce USR la guvernare.
„Eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției”, a declarat Cioloș.
De altfel, USR a declarat că ar vrea să intre la guvernare şi astfel noul Cabinet ar putea beneficia de cele 80 de voturi ale partidului.
Dar refacerea coaliției nu este însă acceptată, deocamdată, de președintele PNL, Florin Cîțu. Întrebat, luni, despre acest scenariu de lucru, Cîțu a dat de înțeles că ar vrea să fie din nou premier, „dacă discutăm scenarii”.
„Haideți să vedem cum va arăta această propunere, că s-ar putea să fie o propunere cu președinte PNL ca premier”, a spus Cîțu.
„PNL a arătat responsabilitate, a arătat flexibilitate, a arătat dorința de a rezolva această criză politică. PNL a venit și a schimbat mandatul, din propunerea de președinte al PNL- premier, a venit cu un alt candidat. Este ceea ce spuneau și cei de la PSD și cei de la USR. (…) Soluția responsabilă, astăzi, este să votăm acest Guvern minoritar, asta ar arăta și din partea celor de la USR și de la PSD responsabilitate și că îi interesează românii și nu doar voturile și schemele electorale sau planurile lor electorale. Mergem mai departe și ne ocupăm de rezolvarea crizei din România. Dacă nu, bineînțeles, cum am spus de fiecare dată, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate”, a mai declarat Cîțu.
Președintele PNL a mai spus că după învestirea guvernului pot continua discuțiile cu USR pentru refacerea coaliției: „trecem peste iarnă și o să discutăm după aceea”.
De partea cealaltă, PSD a tatonat varianta privind participarea la guvernare, deşi Marcel Ciolacu a negat faptul că ar fi discutat un asemenea subiect la întâlnirea cu liberalii.
Duminică, liderii PNL și PSD au avut o primă discuție privind susținerea guvernului Ciucă, la Vila Lac, dar negocierile au eșuat.
PSD nu vrea să susțină guvernul, fără niște garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD.
De asemenea, Marcel Ciolacu mai vrea să aprobe lista de miniștri, înainte de depunerea ei în Parlament. Președintele PNL Florin Cîțu nu a fost de acord cu solicitările social democraților.
Motivele pentru care cele două tabere nu s-au înțeles pentru susținerea cabinetului Nicolae Ciucă ar fi, potrivit stiripesurse.ro, faptul că, din informațiile de la negocieri rezultă că liberalii au pus condiția ca PSD să nu vină cu nicio pretenție legată de programul de guvernare.
Altfel spus, după ce Marcel Ciolacu anunțase că social-democrații au 10 condiții, PNL a spus, fără discuții, că nu acceptă niciuna, nici măcar unele minimale. Ciolacu a refuzat situația expusă de liberali și a plecat de la negocierile de la Vila Lac.
Din momentul desemnării, premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile pentru a veni cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul acestei săptămâni.
Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.