Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis îi cere demisia lui Gabriel Oprea. „Comunicarea pe tema accidentului a fost catastrofală”. RĂSPUNSUL vicepremierului

Klaus Iohannis îi cere demisia lui Gabriel Oprea. „Comunicarea pe tema accidentului a fost catastrofală”. RĂSPUNSUL vicepremierului

Klaus Iohannis îi cere demisia lui Gabriel Oprea. „Comunicarea pe tema accidentului a fost catastrofală
Explicațiile lui Gabriel Oprea nu au fost suficiente pentru Klaus Iohannis. Președintele i-a cerut vicepremierului să își dea demisia ca urmare a „comunicării catastrofale" după accidentul în care șia- pierdut viața politistul care deschidea coloana oficială.

După ieșirea publică din cursul dimineții a lui Gabriel Oprea, președintele Klaus Iohannis a avut, în cursul serii, o întrevedere cu vicepremierul în care l-a sfătuit să demisioneze.

„Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul în care din nefericire a murit un polițist la datorie, am avut o intervenție ieri și în continuare astăzi l-am invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuție fiindcă am dorit să primesc lămuriri. Am avut o discuție în cursul serii și l-am sfătuit pe Gabriel Oprea să își dea demisia. Ce va face domnul Oprea va decide și probabil va face și un anunț public”, a spus șeful statului.

Argumentele pentru sfatul prezidențial: întreaga comunicare pe tema accidentului a fost „catastrofală”, a precizat Iohannis.

„Proasta gestionare a crizei. Într-o astfel de criză apare foarte multă emoție și opinia publică are dreptul la informare și la luări de poziție din partea celor implicați și a șefilor celor implicați. Întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am lămurit la partea penală, ci strict la chestiunea de politică publică”, a explicat președintele.

Cât privește declarațiil lui Victor Ponta potrivit căruia i-ar fi cerut vicepremierului să rupă coaliția înainte de moțiunea de cenzură a PNL, Klaus Iohannis a spus că acestea sunt „zvonuri”. În același timp, întrebat cum vede de acum înainte relația dintre președinte și Guvernul României condus de un premier căruia i-a cerut demisia și un vicepremier căruia, de asemenea, i-a cerut să plece, Klaus Iohannis a răspuns „instituțional complexă”.

Oprea: Nu sunt vinovat, voi continua activitatea în cadrul Guvernului

 La aproape trei ore de la declarația președintelui, Gabriel Oprea a anunțat, printr-un comunicat de presă, că nu va demisiona, iar implicațiile declarațiilor șefului statului referitoare la comunicarea din ultima perioadă  „nu sunt instituționale, ci exclusiv de natură politică”.

„O demisie la acest nivel de responsabilitate și, implicit, asumarea unei vinovății care nu există, nu pot fi nici monede de schimb politic și nici artificii mediatice. Într-un stat de drept, respectarea legii este mai importantă decât jocurile politice sau de imagine, iar eu voi respecta legea de fiecare dată. Așadar, în ceea ce mă privește, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat și, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului”, a precizat Oprea.

„Sfatul transmis de președintele Klaus Iohannis poate fi pus în contextul opțiunilor exprimate frecvent de domnia sa în ceea ce privește culoarea politică a Guvernului”, a mai comentat vicepremierul, adăugând în final că l-a informat pe șeful statului „cu privire la atitudinea mea, consecventă, de a asigura stabilitatea politică a guvernului din care fac parte, de a-mi păstracuvântul dat”

Înainte de răspunsul oficial al vicepremierului, Victor Ponta a fost cel care a anunțat că acesta nu va demisiona. „Cum vi s-ar părea dacă l-aș chema pe domnul Mihalache și l-aș sfătui să-și dea demisia? Probabil domnul Mihalache ar spune ce i-a spus domnul Oprea președintelui: vă mulțumesc de sfat, dar nu-mi dau demisia”, a spus premierul într-o emisiune televizată.

Intervenția publică a  lui Klaus Iohannisa venit  după ce în cursul dimineții Gabriel Oprea a ieșit public pentru a da lămuriri așa cum șeful statului îi ceruse cu o zi înainte. Vicepremierul nu a scos un cuvânt despre vreo eventuală demisie, ci a spus că a aflat despre accidentul în care a murit polițistul care-i deschidea coloana oficială abia după ce coloana a depășit locul tragediei și că a ales să fie alături de familia polițistului și să nu cedeze „tentației de oferi explicații care să mă disculpe”. „Speculațiile că aș fi utilizat ilegal dispozitivul de însoțire în trafic sunt complet nefondate”, a spus el, fără a preciza care au fost condițiile deosebite care i-ar fi permis, conform legii, să aibă coloană oficială.

Întrebările la care Gabriel Oprea nu a răspuns:

1. Ce nevoie avea de coloană oficială și cum justifică urgența deplasării sale pentru a se putea încadra în prevederile legii care spune că de coloană oficială beneficiază demnitari printre care el nu se numără?

2. De ce s-a ținut ascuns timp de două zile de către Poliție că agentul Bogdan Gigină făcea parte din coloana oficială?

3. De unde venea și unde se ducea, astfel încât era necesară coloana oficială?

4. De ce Poliția și Ministerul de Interne nu au transmis procurorilor care anchetează cazul decât o parte din documente, lipsind tocmai cele referitoare la coloana oficială din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină?