Klaus Iohannis îi primește la Cotroceni pe președintele Consiliului European și premierii Belgiei, Ungariei și Croației

Publicat: 02 04. 2024, 12:11
Actualizat: 02 04. 2024, 12:13

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se va afla miercuri la Bucureşti pentru consultări privind agenda strategică a Uniunii Europene. La aceste consultări, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, vor participa preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, a prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, și prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenković., potrivit administrației prezidențiale. 

Vizitele vin în contextul aniversării a 20 de ani de de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, dar și a anunțului privind candidatura lui Klaus Iohannis la o funcție de conducere la NATO sau o instituție Europeană.

Consultările organizate la București se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea și apărarea, implicarea la nivel mondial și extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii, se mai arată în comunicatul administrației prezidențiale.

Cei cinci lideri, printre care și premierul Viktor Orban, discută despre viitorului Uniunii Europene.

Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuțiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente și de analiză a liniilor de acțiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internațional, de asigurare a prosperității și de promovare și protejare a democrației și valorilor europene, potrivit comunicării oficiale.

 

CITEȘTE ȘI:

„NATO este cea mai puternică organizație politică și de SECURITATE din istorie” / Mesajul lui Klaus Iohannis, la 20 de ani de la admiterea în NATO

Slovenia l-ar putea sprijini pe Klaus Iohannis la NATO