Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis, întâlnire cu Florin Cîțu la Cotroceni, pe tema crizei guvernamentale. Care e stadiul moțiunii de cenzură

Klaus Iohannis, întâlnire cu Florin Cîțu la Cotroceni, pe tema crizei guvernamentale. Care e stadiul moțiunii de cenzură

Klaus Iohannis, întâlnire cu Florin Cîțu la Cotroceni, pe tema crizei guvernamentale. Care e stadiul moțiunii de cenzură
Klaus Iohannis și Florin Cîțu / Sursa: Guvernul României

Premierul Florin Cîțu merge la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis pe tema crizei guvernamentale, anunță Adminsitrația Prezidențială.

Întâlnirea dintre șeful statului și șeful Guvernului este programată la ora 12:30, respectiv cu o jumătate de oră după ora anunțată pentru ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

Mai mulți membri ai PNL și PSD nu au participat la două ședințe ale birourilor permente reunite ale Parlamentului, vineri și sâmbătă, ceea ce a împiedicat formarea cvorumului și implicit o decizie privind calendarul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS alături de AUR. O nouă ședință este programată luni, la ora 12:00.

Președintele Partidulului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a răspuns, duminică seară, acuzațiilor lansate în spațiul public de reprezentanții USR PLUS privind o eventuală înțelegere cu liberalii, de genul Uniunii Social Liberale. „Din nou, nu am avut cvorum la ședința Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moțiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL și PSD. Pare că USL revine în forță. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia așteptați să îl dați jos pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului? P.S. Mai încercăm o dată, luni la 12:00”, a transmis purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu.

Președintele PSD a spus că acuzațiile venite din partea USR PLUS nu au fundament. „Băi, secăturilor, voi faceți un blat ordinar…. Cum poți să acuzi, ce blat să fie? Nu m-a sunat Iohannis, nu am vorbit cu Cîțu”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3, citat de Mediafax.

Tot duminică seara, premierul Florin Cîțu a declarat că în acest moment, România are nevoie de un Guvern stabil, iar alegerile anticipate ar fi o greșeală în acest moment.

Care e procedura

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Președintele a reacționat, sâmbătă, considerând că „noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră”.

Pe de altă parte, PSD a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

O nouă ședință a birourilor permanente reunite este, așadar, programată pentru luni, la prânz, pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, potrivit Constituției.

Știre în curs de actualizare.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și