Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis intensifică relațiile politico-diplomatice cu Tanzania / Ce priorități au cele două state

Klaus Iohannis intensifică relațiile politico-diplomatice cu Tanzania / Ce priorități au cele două state

Președintele Klaus Iohannis și-a început vizita în Tanzania la Dar Es Salaam, cel mai mare oraș și capitala regiunii cu același nume. A fost primit de președintele țării Samia Suluhu Hassan. Iohannis a invitat-o pe Suluhu Hassan să-i întoarcă vizita în România. 

În dialogul avut, cele doua oficialități au stabilit o serie de priorități de urmărit de către autorități în perioada imediat următoare: educație, protecție civilă, agricultură, silvicultură, IT și securitate cibernetică, a informat Administrația Prezidențială.

Cu prilejul acestei vizitei de stat s-au semnat două documente bilaterale sectoriale, care vor consolida și aprofunda cooperarea în domeniile vizate.

Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Interne din România prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Guvernul Republicii Unite Tanzania prin Biroul Prim-ministrului stabilește constituie promovarea cooperării între părți în domeniile managementului riscului de dezastre, respectiv al asistenței umanitare internaționale.

Al doilea memorandum semnat între Academia de Științe Agricole și Forestiere din România și Universitatea Sokoine pentru Agricultură din Tanzania privind Cooperarea și Cercetarea Agricolă promovează și încurajează cooperarea științifică, economică și tehnică între cele două instituții și institutele sau centrele lor de cercetare în domeniul agriculturii și mediului, inclusiv prin schimburi de informații și experiență, dezvoltarea de programe comune de cercetare, elaborarea de proiecte comune bilaterale și multilaterale, organizarea activităților de comunicare și promovarea activităților de cercetare.

Cei doi șefi de stat au atins și subiecte globale, iar situația de securitate de la Marea Neagră nu a lipsit.

Am avut și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale și internaționale de actualitate. România, ca și Tanzania, este interesată de soluționarea situațiilor de criză la nivel global prin dialog, prin instrumente multilaterale și prin respectarea dreptului internațional. Ca vecin direct al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră, i-am prezentat doamnei Președinte evaluările României cu privire la situația de securitate din regiunea noastră și în legătură cu evoluțiile războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.


Șeful statului a constatat că sunt antreprenori activi în Tanzania și încurajează dezvoltarea mediului de afaceri în ambele state.

Am constatat că avem și un număr de antreprenori români în Tanzania, activi în special în domeniul turismului. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja mediul de afaceri din Tanzania și din România să demareze și alte proiecte comune.

Cei doi președinți au convenit acordarea unor burse pentru studenți. România va oferi 10 burse, iar Tanzania va răspunde cu 5 burse pentru studenții din românia care vor să studieze acolo, în domeniile pe care și le aleg.

În afară de întrevederea cu președintele Samia Suluhu Hassan, Iohannis nu mai are niciun eveniment pe agenda oficială. Sâmbătă, familia prezidențială ajunge în Zanzibar, unde va fi primită de președintele Hussein Mwinyi.

Foto: MFA Tanzania

CITEȘTE ȘI:

„Iohannison” ajunge joi în Zanzibar / Președintele României vizitează Stone Town, orașul natal al lui Freddie Mercury

VIDEO | Marcel Ciolacu despre aventurile lui Iohannis în Africa: Este important ca omul politic să fie și om

Primarul din România care și-a cumpărat un colț de rai în ZANZIBAR, cu 240.000 de euro. „Vreau să fac o căsuță cu două apartamente. Atât!”

Citește și