Prima pagină » Știri politice » Klaus Iohannis, la braț cu Joe BIDEN, în Biroul Oval / NATO, Ucraina și Visa Waiver sunt subiectele discutate de șeful statului cu președintele SUA

Klaus Iohannis, la braț cu Joe BIDEN, în Biroul Oval / NATO, Ucraina și Visa Waiver sunt subiectele discutate de șeful statului cu președintele SUA

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit în Biroul Oval de președintele Statelor Unite, Joe Biden. 

UPDATE

La finalul întrevederii, Klaus Iohannis a comunicat subiectele discutate cu președintele Joe Biden. Principalele declarații:

”Am discutat cu Președintele Biden despre Parteneriatul Strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat.

I-am mulțumit Președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului Flanc Estic și, totodată, la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune.

Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii.

Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depind siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre.

Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat.

Am discutat, evident, și despre pregătirea Summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să reconfirmăm unitatea și coordonarea transatlantice.

Un subiect important în discuțiile noastre a fost, bineînțeles, Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar și i-am transmis acest lucru și Președintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât și a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câștige acest război în Ucraina.
Acestea au fost pe scurt temele pe care le-am abordat.”

UPDATE

Klaus Iohannis și Joe Biden au intrat zâmbitori în Biroul Oval. Președintele american îl ține de braț pe Klaus Iohannis, după cum se observă din imaginile difuzate de Administrația Prezidențială.

„Vreau să știți cu toții că în perioada în care am fost senator am lucrat intens ca România să intre în NATO”, a spus Biden, de braț cu Iohannis. „Cel mai mare succes al meu”, a completat președintele american. „Și rezultatul este foarte bun, nu-i așa?”, a fost replica lui Iohannis.

Discuțiile s-au axat pe calitatea de membru al României în NATO. Iohannis a transmis că „am reușit nu numai să devenim membri NATO, mulțumită vouă și altora care au luptat pentru noi, acum 20 de ani, dar am reușit și să lucrăm la relația noastră bilaterală care a devenit din ce în ce mai puternică”.

Iohannis a mai spus că țara noastră a reușit să facă „legătura transatlantică mai puternică”

Din punctul meu de vedere această legătură transatlantică este piatra de temelie a modului democratic de a trăi, a valorilor și cum vedem viitorul națiunilor noastre și cum putem asigura securitatea popoarelor noastre, a spus Iohannis.

„Desigur, vom discuta și obiectivele care rămân de atins. Lucrăm la programul scutirii de vize, Visa Waiver, și sperăm să dea rezultate într-un timp destul de scurt”, a completat Iohannis, înaintea discuțiilor cu Joe Biden.

Și subiectul Ucraina a fost atins. „Cea mai mare problemă este aceea de a găsi o cale de a reinstaura pacea și de ajuta Ucraina și pe ucraineni. Vom căuta soluții pentru a sprijini Ucraina, România are rezultate bune în sprijinul Ucrainei”, a afirmat șeful statului.

Trebuie să găsim soluții pentru a împiedica Rusia să câștige acest război în Ucraina și trebuie să stăm uniți și să lucrăm împreună.

UPDATE

Klaus Iohannis declară, în Biroul Oval, că „vom căuta soluții pentru a sprijini Ucraina, România are rezultate bune în sprijinul Ucrainei”

Antena 3 a prezentat imagini de la întâlnirea celor doi președinți, din Biroul Oval. Joe Biden afirmă că „România a făcut enorm pentru legătura transatlantică”.

Președintele american a mulțumit României pentru găzduirea soldaților americani.

Klaus Iohannis a adus aminte de programul Visa Waiver, în discuțiile cu președintele Joe Biden, deși nu acesta are cuvântul final pe această chestiune.

UPDATE

Din cauza întârzierii întrevederii celor doi președinți, declarațiile de presă ale lui Klaus Iohannis au fost amânate după ora 22.00

Știrea inițială

Deși era programată pentru ora 13.30, ora locală, întâlnirea a fost amânată o jumătate de oră. Klaus Iohannis va susține declarații de presă, după întrevederea cu președintele SUA, în jurul orei 22.00.

Klaus Iohannis este într-o vizită de două zile în Statele Unite, unde va primi Premiul pentru Distinguished Leadership 2024 din partea Atlantic Council, într-o ceremonie care va avea loc la Washington D.C., joi, la ora 02.00, ora României.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, întâlnirea dintre preşedintele SUA şi Klaus Iohannis va marca 20 de ani de la intrarea României în Alianţa Nord-Altantică NATO, ocazie cu care Biden îi va mulţumi preşedintelui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi va recunoaşte multiplele contribuţii pe care România, „un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”.


CITEȘTE ȘI: