VIDEO | Klaus Iohannis, la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: România și-a atins 62% din țintele Agendei 2030
Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul Sumitului privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), desfășurat la New York. Summitul marchează jumătatea de parcurs al implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă.
Klaus Iohannis a ținut să precizeze că România continuă să facă progrese în implementarea obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, asumate pentru 2030. El a precizat că 62% din obiective au fost deja bifate de țara noastră: „Mă bucur să subliniez că România și-a atins deja 62% din țintele naționale pentru 2030, conform Raportului Național Voluntar privind ODD-urile din 2023”, a precizat șeful statului.
Acesta a subliniat și eforturile României în ce privește obiectivele asociate protecției mediului și schimbărilor climatice. În acest sens, Iohannis a trecut în revistă realizările țării noastre de la ultimul Summit privind ODD-urile din 2019: „dezvoltarea suplimentară a structurilor instituționale pentru implementarea ODD-urilor; formarea experților în dezvoltare durabilă; și stabilirea setului național de indicatori de dezvoltare durabilă”.
În condițiile în care au mai rămas 7 ani pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru 2030, președintele a făcut apel la unitatea și solidaritatea comunității internaționale în efortul comun de a depăși o problemă la nivel global, respectiv schimbările climatice și efectele umane asupra naturii.
Mai avem puțin timp și trebuie să ne intensificăm cooperarea. Anii rămași trebuie folosiți pentru acțiuni generatoare de rezultate care nu sunt posibile fără unitate, solidaritate și implicare puternică în cadru multilateral. (…) Să lucrăm împreună, să ne sprijinim reciproc, să facem schimb de bune practici și să utilizăm resurse în comun – toate acestea sunt aspecte esențiale pentru implementarea Agendei 2030.
La semnarea Agendei 2030, comunitatea internațională s-a angajat să abordeze provocările globale ale:
- eradicării sărăciei;
- găsirii unor soluții de dezvoltare durabilă și incluzivă;
- pentru asigurarea drepturilor omului pentru toți; și
- asigurării faptului că nimeni nu este lăsat în urmă.
Cele 17 ODD se bazează pe Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) ale ONU, care s-au derulat în perioada 2000-2015. În timp ce ODM-urile s-au concentrat doar pe țările în curs de dezvoltare, ODD-urile se aplică tuturor țărilor. Obiectivele sunt menite să echilibreze aspectele economice, sociale și de mediu ale sustenabilității și definesc 169 de ținte asociate care trebuie atinse până în 2030.
Cele 17 ODD-uri, sunt:
- combaterea sărăciei;
- combaterea foamei;
- o bună stare de sănătate și a bunăstării;
- educație de calitate;
- egalitate de șanse între femei și bărbați;
- apă curată și salubritate;
- energie accesibilă și curată;
- muncă decentă și creștere economică;
- industrie, inovare și infrastructură;
- inegalități reduse;
- orașe și comunități durabile;
- consum și producție responsabilă;
- acțiuni privind clima;
- viața subacvatică;
- viața terestră;
- pace, justiție și instituții puternice; și
- parteneriate pentru obiective.
Tot marți, Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Republicii Kazahstan, Qasym-Jomart Toqaev și a participat la sesiunea de deschidere a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale din sesiunea UNGA 78.
Klaus Iohannis se află la New York unde participă la cea de-a 78-a Adunarea Generală a ONU. Șeful statului se va adresa ONU miercuri, la ora 17, ora României.
CITIȚI ȘI:
Anchetă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Ce acuzații aduc procurorii Parchetului European?