Klaus Iohannis: Liderii UE sunt îngrijorați și vor ca România să rămână ferm pe calea statului de drept

Publicat: 03 02. 2017, 17:48
Actualizat: 04 02. 2017, 10:34

„Trebuie să spun că am avut în pauzele care au fost atunci programate foarte multe discuții cu aproape toți liderii europeni, lumea a vrut să știe de la mine ce se întâmplă în România și nici nu aș putea să reiau toate discuțiile, ar dura mult mai mult. Toți sunt interesați, îngrijorați și toți speră ca România să facă tot ce se poate pentru a rămâne ferm pe calea statului de drept. Toți au apreciat mult că românii au o voce puternică și au rămas impresionați când le-am spus că sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta pentru statul de drept în România. Toți ar regreta profund dacă România face pași care ar îndepărta-o de la statutul de stat de drept”, a declarat, vineri, Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Malta, unde participă la summitul UE.

Totodată, șeful statului a declarat că pe agenda discuțiilor s-a aflat și relația Uniunii Europene cu Statele Unite, subliniind, în acest context, că „pentru România parteneriatul strategic cu SUA este vital”.

„Toată lumea a fost de acord că este o relație tradițional bună și așa trebuie s-o păstrăm. Pentru România, evident, această relație este foarte specială. Am subliniat de nenumărate ori că pentru România Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii este deosebit de important, este vital și în acest context, sigur, poziția României a fost în favoarea unui parteneriat puternic și am toată convingerea că încolo de îndreptăm”, a declarat Klaus Iohannis.

Discuțiile cu liderii europeni au vizat și subiectul migrației, Iohannis afirmând că „Uniunea Europeană știe ce vrea” în ceea ce privește controlul asupra fenomenului migrației și că „liderii sunt convinși că doar împreună vom putea să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm”.

„Poziția României, pe care am exprimat-o în chestiunea migrației, este foarte bine cunoscută. Noi suntem dispuși să ajutăm. Suntem dispuși să ajutăm pe cei care sunt implicați în măsuri de securitate, care sunt implicați în măsuri de organizare, de sesiuni de training ș.a.m.d., dar am subliniat și astăzi că este foarte important să mergem la cauzele migrației și să ajutăm țările de unde vin cei mai mulți migranți”, a mai spus șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis participă la summitul UE de la Malta, fiind prima reuniune informală a Consiliului European după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

„Principalele teme de pe agenda reuniunii vizează dimensiunea externă a migrației și pregătirea reuniunii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie, moment când se vor aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.