Klaus Iohannis, MESAJ de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Terorismul, ura, violența și dezinformarea capătă din nou amploare

Klaus Iohannis, MESAJ de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Terorismul, ura, violența și dezinformarea capătă din nou amploare
Sursa foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
Publicat: 09/10/2024, 11:15

Președintele Klaus Iohannis susține, miercuri, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că, din păcate, ”terorismul, ura, violenţa, dezinformarea şi discursul instigator la ură capătă din nou amploare şi este responsabilitatea generaţiilor de astăzi să le stopeze”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, la evenimentul organizat la Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

Cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aduc un pios omagiu memoriei tuturor victimelor şi îmi exprim compasiunea faţă de supravieţuitori şi de rudele acestora, onorându-i pe cei care, riscându-şi viaţa, i-au salvat de la moarte şi i-au ajutat pe cei prigoniţi. Rememorarea acelei negre perioade şi a cumplitelor tragedii prin care au trecut sute de mii de evrei români care au cunoscut deportarea, foametea, condiţiile inumane din lagăre, boala şi frigul, suferinţele agonizante reprezintă o probă a asumării trecutului şi un îndemn de a nu uita istoria. În acelaşi timp, în această zi reafirm angajamentul statului român faţă de valorile democratice şi faţă de preţuirea demnităţii umane, a transmis Iohannis.

Potrivit acestuia, ”memoria victimelor, poveştile supravieţuitorilor şi ale urmaşilor acestora ne ajută să cunoaştem consecinţele antisemitismului şi ale urii şi să transmitem adevărul istoric mai departe, împreună cu convingerea că astfel de atrocităţi nu trebuie să mai fie permise şi că întotdeauna vor exista persoane care vor refuza să pactizeze cu răul şi vor lupta cu toate forţele pentru ca viaţa, demnitatea şi integritatea să primeze”.

Din păcate, terorismul, ura, violenţa, dezinformarea şi discursul instigator la ură capătă din nou amploare şi este responsabilitatea generaţiilor de astăzi să le stopeze.

Se împlinesc două decenii de când marcăm Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În aceşti 20 de ani, ţara noastră şi-a asumat responsabilitatea pe care a avut-o în timpul Holocaustului şi a devenit un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte promovarea memoriei acelei cumplite perioade. România a construit un cadru legislativ care adoptă definirea antisemitismului aşa cum a fost ea propusă de Alianţa Internaţională de Comemorare a Holocaustului, prin care sunt interzise organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist şi xenofob, şi a adoptat şi strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, a radicalizării şi a discursului instigator la ură”, a mai transmis şeful statului.

Președintele afirmă că introducerea materiei ”Istoria Evreilor. Holocaustul”, precum şi realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România ”vor contribui la însuşirea lecţiei dureroase a trecutului, astfel încât să fim mereu vigilenţi pentru a nu permite răului să se răspândească, iar derapajele de orice fel, intoleranţa şi discriminarea să fie condamnate şi sancţionate”.

Parteneriatele între societatea civilă şi autorităţile publice centrale şi locale au un rol esenţial în consolidarea democraţiei şi în recunoaşterea, pe plan internaţional, a eforturilor şi a demersurilor României de prezervare a memoriei Holocaustului şi de profilare ca o ţară ancorată în respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale.

Pe parcursul celor două mandate, am susţinut constant necesitatea cunoaşterii adevărului şi am promovat memoria victimelor Holocaustului, precum şi importanţa educării tinerelor generaţii în spiritul unor principii sănătoase. În acest sens, am subliniat cu fiecare ocazie că procesul de conştientizare a consecinţelor trecutului trebuie să aibă instrumentele necesare şi să fie urmat de acţiuni preventive pentru ca asemenea atrocităţi să nu mai aibă loc vreodată, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a menționat că ”solidaritatea, toleranţa, empatia, preţuirea diversităţii, grija faţă de semeni şi respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale constituie temelia pe care se dezvoltă şi se consolidează orice democraţie şi reprezintă elemente esenţiale prin care putem preveni şi combate ura şi discriminarea, care pot lovi sufletul unei întregi naţiuni”.

Fie ca memoria victimelor să rămână veşnic în inimile noastre, a adăugat Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Vasile DÎNCU spune că președintele Klaus IOHANNIS „apără democrația cu ajutorul oamenilor în uniforme și cu epoleți”

Ceremonie de DECORARE a instituțiilor de învățământ. Iohannis acordă distincții colegiului din Sibiu, unde a predat și colegiul la care predă soția sa

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?