Klaus Iohannis, MESAJ de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Terorismul, ura, violența și dezinformarea capătă din nou amploare

Klaus Iohannis, MESAJ de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Terorismul, ura, violența și dezinformarea capătă din nou amploare
Sursa foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
Publicat: 09/10/2024, 11:15

Președintele Klaus Iohannis susține, miercuri, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că, din păcate, ”terorismul, ura, violenţa, dezinformarea şi discursul instigator la ură capătă din nou amploare şi este responsabilitatea generaţiilor de astăzi să le stopeze”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, la evenimentul organizat la Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

Cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aduc un pios omagiu memoriei tuturor victimelor şi îmi exprim compasiunea faţă de supravieţuitori şi de rudele acestora, onorându-i pe cei care, riscându-şi viaţa, i-au salvat de la moarte şi i-au ajutat pe cei prigoniţi. Rememorarea acelei negre perioade şi a cumplitelor tragedii prin care au trecut sute de mii de evrei români care au cunoscut deportarea, foametea, condiţiile inumane din lagăre, boala şi frigul, suferinţele agonizante reprezintă o probă a asumării trecutului şi un îndemn de a nu uita istoria. În acelaşi timp, în această zi reafirm angajamentul statului român faţă de valorile democratice şi faţă de preţuirea demnităţii umane, a transmis Iohannis.

Potrivit acestuia, ”memoria victimelor, poveştile supravieţuitorilor şi ale urmaşilor acestora ne ajută să cunoaştem consecinţele antisemitismului şi ale urii şi să transmitem adevărul istoric mai departe, împreună cu convingerea că astfel de atrocităţi nu trebuie să mai fie permise şi că întotdeauna vor exista persoane care vor refuza să pactizeze cu răul şi vor lupta cu toate forţele pentru ca viaţa, demnitatea şi integritatea să primeze”.

Din păcate, terorismul, ura, violenţa, dezinformarea şi discursul instigator la ură capătă din nou amploare şi este responsabilitatea generaţiilor de astăzi să le stopeze.

Se împlinesc două decenii de când marcăm Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În aceşti 20 de ani, ţara noastră şi-a asumat responsabilitatea pe care a avut-o în timpul Holocaustului şi a devenit un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte promovarea memoriei acelei cumplite perioade. România a construit un cadru legislativ care adoptă definirea antisemitismului aşa cum a fost ea propusă de Alianţa Internaţională de Comemorare a Holocaustului, prin care sunt interzise organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist şi xenofob, şi a adoptat şi strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, a radicalizării şi a discursului instigator la ură”, a mai transmis şeful statului.

Președintele afirmă că introducerea materiei ”Istoria Evreilor. Holocaustul”, precum şi realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România ”vor contribui la însuşirea lecţiei dureroase a trecutului, astfel încât să fim mereu vigilenţi pentru a nu permite răului să se răspândească, iar derapajele de orice fel, intoleranţa şi discriminarea să fie condamnate şi sancţionate”.

Parteneriatele între societatea civilă şi autorităţile publice centrale şi locale au un rol esenţial în consolidarea democraţiei şi în recunoaşterea, pe plan internaţional, a eforturilor şi a demersurilor României de prezervare a memoriei Holocaustului şi de profilare ca o ţară ancorată în respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale.

Pe parcursul celor două mandate, am susţinut constant necesitatea cunoaşterii adevărului şi am promovat memoria victimelor Holocaustului, precum şi importanţa educării tinerelor generaţii în spiritul unor principii sănătoase. În acest sens, am subliniat cu fiecare ocazie că procesul de conştientizare a consecinţelor trecutului trebuie să aibă instrumentele necesare şi să fie urmat de acţiuni preventive pentru ca asemenea atrocităţi să nu mai aibă loc vreodată, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a menționat că ”solidaritatea, toleranţa, empatia, preţuirea diversităţii, grija faţă de semeni şi respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale constituie temelia pe care se dezvoltă şi se consolidează orice democraţie şi reprezintă elemente esenţiale prin care putem preveni şi combate ura şi discriminarea, care pot lovi sufletul unei întregi naţiuni”.

Fie ca memoria victimelor să rămână veşnic în inimile noastre, a adăugat Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Vasile DÎNCU spune că președintele Klaus IOHANNIS „apără democrația cu ajutorul oamenilor în uniforme și cu epoleți”

Ceremonie de DECORARE a instituțiilor de învățământ. Iohannis acordă distincții colegiului din Sibiu, unde a predat și colegiul la care predă soția sa

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...